Předchozí 0155 Následující
str. 138

4. Velmi často se jmenuje >harckop«, někdy pošitý liščí kožešino», též soukenný, nejčastěji šamlatový.

5. Po Asmanovi pivovárníku (1570) připadly na díl Káčin kožich beranní, plátnem pošitý, a sukně kanmarová (kamehárová, huňatá). Valentinovi zedníku dán kožich králíkový, že Lidmilu sirotka u sebe choval. Lidmila Táborská (1583) odkázala Pavlovi pacholkovi kožich liščí nožičkový, černým suknem pošitý. Marta Jíhovcová poroučí své přítelkyni kožich voděvací králíkový, harasem pošitý (1552). Po Jiřím Rohovi ko-žišníku (1571) Majdaleně sirotku od poručníků jest přiřčen kožich pošitý králíkem, životek a punt běliznami,17) živůtek pošitý tykytou, spodek fer-štatem, vše hřebíčkové barvy, životek i punt aksamitem premován a hedvábím stepován, prymy vydřími všudy okolo premován, kterýžto kožich jest šacován od Pavla kožišníka a Fridricha krejčího u přítomnosti pana Karla a jeho paní ve 12 kopách.

6. Po Simeonu řezníku 1568 prodán plášť černý za 3Y4 k., rudý za IVa k-, a mantlík ferštatový; item kaftánek, jehož život pošit liškami, šosy jehnětinami, rukávy berany (za V2 k-)> vesměs pro osobu ženskou.

0. Stehlík zanechal mantlík šamlatový, popelicemi18) pošitý.

7. Anna dcera Ruzhy apatykáře zdědila kolářek19) barchanový odhadnutý v 1 k. 16 gr.; jiný kolárek ušit byl z findrotu, plátna s hedvábím; oď ušití dáno 2 k. 17 gr. Od poručníků koupeny jí dvoje botky, za něž dáno 1 k. gr.

8. Lidm. Táborská poručila Kateřině neteři své 2 čepičky: jednu norcovou, druhou popelicí; Dor. Lipská Káči Valentové, že ji v nemoci ošetřovala, blány20) a čepici popelicí (1553). U paní Marty Krajířky z Veselíce na zámku Kosmonoském našel se 1. 1588 brzy po její smrti biryt aksamitový, pošitý 60 dukáty a perlami.

Chudý byl oblek služebného děvčete v městském dvoře: Starší služebné: šafářka (Anna), tři děvečky —¦ Káča, Důra hrubá a Důra mladší, Manda v kuchyni dostávaly služebný plat a opatřovaly si své potřeby z něho. O sv. Martině, kdy se jejich služba končila, dobíraly

1. 1619 po 6 kopách. Lída husačka a Manda sviňačka neměly platu, o ně se starali páni. Mandě sviňačce koupili o malém jarmárce 3 lokte bílého plátna na rukávce, od podsítí bot dali 20 gr., za plátno černé na kytli 56 gr. a ušití kytle 8 gr., za 5 Joket sukna rudého na sukni 2 k. a od ušití 15 gr., zabily kolárek 52 gr.

Chudá zednice Anna jsouc pro dluhy uvězněna a nemajíc s dětmi nač živa býti, dala do zástavy mantlík šamlatový v 6 k. odhadnutý, dceřin pláštík jen v 24 gr.


") Winter, Kroje 20, 490. lsj Winter, Kroje, 468, kožešina. 19) Límec široký, někdy až přes ramena. Winter 307. 21) Plášť pošitý kožešinou, krzno. Winter, Kroje S(i4.

Předchozí   Následující