Předchozí 0165 Následující
str. 148

tento Kostka, tak zvláště i jeho mladší bratr u něho co tovaryš zaměstnaný- vyniká ve svém oboru slušnou.zběhlostí a dovedností jak v malbě figurální tak ve formování sošek i sousoší a v plastice. Přibližuje se zejména v malířství svému otci, jehož pěkné džbány v cenných sbírkách jsem poznal i sám majitelem jednoho exempláře jsem.

Na pooátku 18. stol. žil ve Slupavě mistr Putz, k němuž první samostatně později pracující Kostka se "přiženil.

Chvalně známým mistrem zde usedlým byl též zmíněný již Kri-štuffy, jehož celý kořen pocházel z rodiny džbánkářské a jejž z Krištofa na Krištuffyho Maďaři později pokřtili.


Boží muka (Přestavíky). (Matřjka, Soupis, IV., č. 26,27,101.)


Boží muka (Budyně) z r. 152], 1562 (1702).

Rád Stupavský (rád z=z nádobí) zvláště z posledních desetiletí sto-ročí 18. a zaö. storooí 19. vyniká skvělou glazurou s nádechem namodralým. Zvláště kusy Odlerovy, jichž nemnoho se zachovalo jsou po stránce technické i takřka umělecké skvostný a zasluhují vřaděny býti mezi nejkrásnější výrobky majoliky slovenské z dob jejího rozkvětu vůbec.

Na krásně formovaných, s modravým nádechem bezvadně glasuro-váných džbánkách jsou figury svatých modrošedou barvou takořka umělecky provedeny, majíce postranní ozdobou rajská jablíčka.


Předchozí   Následující