Předchozí 0166 Následující
str. 149

Jaká myšlenka! Co jiného mohlo by svatému, občanu rajskému za ozdobu svěčeti (slušeti) než rajské jablíčko? Honosím se dvěma takovými, poskvrn prostými džbánečky. Je vidět, že kusy dotyčného mistra požívaly zasloužené vážnosti, když tak cisty vně i vnitř, jako by je z pálky (pece) teď vyndal, se zachovaly.

Vedle obrazů svatých maloval týž mistr ladné skupiny červených růží s jiskerkami a kvítky zvonkovými a to s nemenší technickou zručností okras dříve jmenovaných. — Pokud zdejších mis se týká, bylo zvykem bohatě je malovat. Barev se tu nešetřilo; neboť celý vnitřek bývá co nejpestřeji a co nejhustěji vyzdoben.

Že dovednost a opatrnost mistra ve vypalování syrových předmětů jest obdivuhodná, netřeba mluviti, když pováží se, že stálá péče a opatrnost napjata a věnována musela býti přesazování předmětů v peci z místa na místo k vůli náležitému bud většímu neb menšímu žáru, aby glasura nepukala, nádoba příliš nezkřehla, po případě aby barvy se neslily. Ze krásy — bezvadnosti polevu a jakosti celé nádoby vůbec souditi možno ovšem též na dobrou hlínu a písek, neobsahující zejména látek železitých a rovněž tak na správný poměr v míchání součástek glazurových. I dříví k vypalování pece tu velkou má důležitost. Nejlepší je olšové, osykové, lípové.

Není divu, když k dobrým podmínkám džbán-kářů stupavských a také modřanských, jak jsem podmínky ty výše naznačil, přidružíme chýrečnébo mistra, že výrobky asi byly také chýrečné. Učinil jsem zmínku o tom, že mistr Odler maloval též červené růže a jiné červené květy. Barva červená objevuje se teprve na konci 18. století současně téměř a jen v Bolerázi, Suché a Modré Odler, pocházeje z Modré a tam se vyučiv, přenesl tajnost míchání červené barvy do Stupavy, ač nikomu ji nesvěřil. — Jakou cestou do uvedených sídel džbánkářských barva ta byla přenesena, není těžko usouditi, když víme, že do továrny keramické Marií Terezií v městě Holiči na císař, panství zřízené přijati byli mnozí proslulí mistři a tovaryši domácí, kteří od mistrů z ciziny povolaných přiučili se míchání a nanášení této barvy, hnbánským mistrům dosud neznámé a pak vystoupivše z továrny a popřípadě samostatně se usadivše, zavedli užívání její.

Je pravdě podobno, ba už přímo mohu říci jisto, že Odler sám též v Holiči na zkušené byl a dovednostem svého řemesla, po nichž prahl, se tu přiučil. Určitý můj soud o něm potvrzuje nejen práce jeho barvou červenou, ale i práce barvou modrošedou, kteréžto barvy hlavně v Holiči k malbě dekoračních mis a talířů výtečnými malíři užíváno, a pak technika malířská.


Kamenný kříž (Dublovice). (Šittler,Podlaha, Soupis, III. c. 21.)


Předchozí   Následující