Předchozí 0215 Následující
str. 198

lením duchovní vrchnosti, v Příbrami, u Anýšky Doroty Pilecyusovy léta 1737.«

Místo úvodu zarýmoval si neznámý skladatel: Jestli může co nabýti, z této knížky pochopiti. Aby ji s Bohem užíval, sobě i jiným prospíval. Vy pak, Čecho-Moravcové, moji milí krajanově, jenž dojdete této knížky, za malé skrovné penízky. Prosím, za mou práci chudou, všickni, kteří vděční budou, ať Kristus, beránek tichý, odpustí mi těžké hříchy, a nás spolu z své milosti, obdaří věčnou radostí.

Následuje pak text, přizpůsobený době, ze které knížka byla vydána: Začínají se pohádky duchovní, na kteréžto krátká z Písma Svalého odpověď následuje:

Na kolika místech Pán Bůh svůj příbytek a obydlí má? Na třech místech, neb sám tak u Isaiáše proroka v 57. kapitole praví: Já Pán povýšený, přebývající na výsosti, v svatosti jméno mé, obživím srdce skrou-šených. Co se rozumí skrze to slovo výsost? Rozumí nebe, v kterém se na věky od angelův a svatých spatřiti dá, naplňujíc je radostí a slávou nevýmluvnou. Co míní skrze svatost? Svatou křesťanskou církev, kdež ustavičně v slovu a v svátostech mocně přítomen jsa své nebeské dary a klenoty předrahé mezi své věrné rozděluje podle zámluvy jeho u sv: Jana v 14. kapitole. Co míní skroušenými srdcí? Všecky pokání činící, chudé a zarmoucené lidi, v kterýchž také jest, a své zalíbení míti ráčí, je vysvobozuje, těší a posiluje. Žalm 19. v. 10.

Kolik osob nejvíce najednou Pána Boba viděli? Sedmdesáte a čtyři, neb tak dí Pán Bůh v druhých knihách Mojžíšových v 24. kapitole k Mojžíšovi: Vstup ty a Aron, Nádob a Abibu, a sedmdesáte starších z Izrahele, a klaněti se budete z daleka. I viděli Boha Izrahelského, a pod nohama jeho jako dílo z kamene zaffírového, a jako nebe, když jest jasné, i viděli Boha, a jedli i pili.

Co jest Bohu nemožného? To aby klamati měl, poněvadž sám pravda jest. Jakož epištola k Židům v 6. kapitole svědčí: Nemožné jest, aby Bůh lhal.

Kdo jest s Pánem Bohem zápasil a přemohl? Jakob patriarcha. Neb tak psáno stojí v I. knihách Mojžíš, v 23. kapit.: A hle muž zápasil s ním až do jitra, kterýž vida, že by ho přemocti nemohl, obrazil žílu ledví jeho, a ihned uvadla. I mluvil k němu: Pustiž mne, neboť již vychází dennice. Odpověděl: Nepustím tebe, leč mi požehnání dáš. Protož řekl: Které jest jméno tobě? On odpověděl: Jakob. Tehdy on řekl: Ni-koliť nebude slouti jméno tvé Jakob, ale Izrael: neb poněvadž proti Bohu byl jsi silen, mnohem více proti lidem přemůžeš.

Kde jest jeden Bůh druhého převrhl? V městě Filistýnském Azotu tak řečeném, když Filistýnští archu Páně Boha Izrahelského vzali a podle boha jejich Dagon postavili, nalezli druhého dne Dagona boha svého na zemi na tváři před archou Páně ležeti: zdvihli Dagona a postavili ho na místo jeho. Opět druhého dne vstávší ráno, nalezli Dagona boha svého ležícího, a hlava i obědvě ruce jeho uražené mu byly. V 1. knihách král. v 5. kapit.


Předchozí   Následující