Předchozí 0231 Následující
str. 214

avšak v kanceláři úřadu Jamenského ve starém Urbariu z r. 1585, kde se mluví o naturálních dávkách, jež byly zhořskému, tehdy vlastně boh-dalovskému faráři vyměřovány, jest poznámka v české řeči: »Kromě těch, kteří k faře Loučky dávají?. Tedy tam měli desátky dávati jen ti, kteří nedávají do Luk. »Dosud však byly dávky ty vždy přesně a ochotně na den sv. Václava odváděny,« praví se v Inventariu.

Občané lučtí, kozlovšlí a jeclovský sedlák Martin Vondrák jsou povinni desátek z obilí faráři vlastním potahem do stodoly dovézt. Lucký farář zase z uznání každé obci 1 sud piva dá na požádání, avšak sedláci jsou povinni zaplatiti 1 zl. 7 kr. za sud. Věžnickým však musí farář od fůry zaplatiti, jelikož oni nejsou povinni desátek dovézti.

Desátek z másla odváděl se tím způsobem, že z osad : Luk, Vys. Studnic, Bitovčic, Kozlova, Votína a Loudilky dostával farář ode všech pololáníků, chalupníků a usedlíků místo dříve obvyklého másla z každé krávy 2 kr. druhý den.

Na kuřatech dával z právě jmenovaných osad každý pololáník, čtvrtník a chalupník po slušně vzrostlém kuřeti pod názvem »letníky« a to v měsíci červenci obyčejně na svátek sv. Anny a Jakuba, při čemž se zároveň odváděl prve jmenovaný desátek z másla.

Konečně musel každý usedlík, ať pólo- neb čtvrtláník, chalupník nebo domkář z Luk, Vys. Studnic, Bitovčic a Votína desátek z husí dáti; ten pozůstával z toho, že každý, kdo jen 6, 7, 8 neb 9 husí měl, musel dáti šestou, sedmou atd., nebo i, 2, 3, 4 kr. Kdo však měl husí 10, musel dáti desátou, aniž by se mohl vykoupili.

Z desátků z husí, másla a kuřat byli všichni panští služebníci, neb jinak panství náležející občané vyjmuti.

Ještě dostává farář t. zv. velkonoční vajíčka z osad : Luk, Bitovčic, Svatoslavi, Předvoře, Votína, Loudilky, Jeclova, Puklic, Farkačky, Petrovic, Bradla, Vel. Beranova, Nových domků, Malého Beranova a Holého hospody, jež každý hospodář za svou rodinu a sice z každé osoby mužské i ženské, rozumí se z těch, kteří v rubrice »schopní« zaneseni jsou, odvádí. Nemluvňata a neschopní jsou od této dávky osvobozeni. Také nekatolíci, jichž některé rodiny v Puklicích byli, museli tuto dávku zapravovati.

Co se pak týče těch, kteří k Studnické lokálce přiděleni byli, mají i oni louckému faráři velkonoční vejce odváděti, jelikož dle c. k. nařízení žádný farář neměl zřízením nové fary v desátcích ujmy doznati, Ovšem záleželo na dobré vůli farářově, by tyto dávky lokálnímu kaplanu ponechal.

Mimo desátky měl loucký farář také požitky na penězích z těchto nadací: Z nadání Slavíčkova pod názvem »Památka« (100 zl. na 4%) farář obdrží 3 zl., kostel 1 zl.: z nadace Josefa svob. pána z Widmannů (700 na 4%), farář měl 26 zl., kostel 2 zl. ; z nadace Terezie Simno-stratové (100 zl. na 4%) farář 3 zl., kostel 1 zl.

Také byly nadace, o nichž listiny zakládající se nedochovaly : Den po sv. Petru a Pavlu sloužil farář lucký v Petrovicích (kde je filiální kostel) zpívané requiem za šlechtické rodiny zemřelé z Puklic, a obdržel


Předchozí   Následující