Předchozí 0230 Následující
str. 213

Jedné věci nelze se tu nedotknouti, která znamenité illustruje, kde přece jen hledáme útočiště, když jde o důležité representační zjevy naše v cizině. Na poslední výstavě Pařížské měli jsme (jak známo) interieur Obchodní pražské a interieur Umělecko-průmyslové školy. Všechny výšivky jednoho i druhého interieuru až na docela malé výjimky byly na základě lidového vyšívání sestaveny a to ve formách národnímu umění velmi blízkých a právě pro tato vlastnost, ze byly rázovité naše, byly, jak všeobecně se ví, předmětem značné pozornosti návštěvníků.

Ze všeho toho vychází nu jevo, že pěstování vyšívání národního a vyšívání v jeho rázu na Pokračovací škole pražské a i jinde jest docela na místě a netřeba se nikomu ohlížeti na chladné přijetí anebo dokonce na nějaký ten jedovatý úšklebek, protože odtud doposud vůbec málo podpory našemu národnímu pokroku přišlo.

Požitky a štola luckého faráře (Luka u Jihlavy) okolo r. 1800.

@P@Na základě zpráv v „Inventarium der Wieszer Pfarrkirche" z r. 1804. Podává Josef Veselý, učitel v Lukách.

Na základě zpráv v „Inventarium der Wieszer Pfarrkirche" z r. 1804. Podává@A@Josef Veselý, učitel v Lukách.

Požitky na desátcích a jiných dávkách faráři luckému odváděných byly : Od vrchnosti lucké obdrží farář ročně 16 sudů piva, sud 2 3/4 míry. Na naturálních dávkách obdrží žito, pšenici, ječmen, oves a hrách z Luk od 21 pololáníků, 9 čtvrtláníků a 16 chalupníků a usedlíků, kteří z obecních polí užitek mají. Z Kozlova od 19 pololáníků a 4 chalupníků a usedlíků. U Kozlova je také panské pole, jež dříve kterémus pololáníků náleželo a slově Za Křížánkou, ležíc vedle cesty do Rytířská ; z tohoto pole má též farář lucký desátek míti, avšak vrchnost dává mu místo něho příležitosti do Kozlova, což činí někdy svými, někdy však i robotními koni. Z Věznic dostává jen žito, oves a ječmen od 12 pololáníků, 9 chalupníků a usedlíků. Z Jeclova desátek ze všeho obilí dává jen 1 sedlák ; u obce Svatoslavi je jen pole zvané Řehořovo či Jindrovo, nyní panské, z něhož desátek odváděti se má. Vrchnost zase dává faráři koně své neb robotní, když do Svatoslavi za svou funkcí jede. Z jiných osad přifařených desátků z obilí nedostává. Z předešlého viděti, že desátek z Kozlova a Věznic stále do Luk musel se odváděti, i když obce byly do Studnic přifařeny ; Studničtí však desátku z obilí nedávali, nýbrž jen t. zv. malý desátek z husí, kuřat a másla, jenž byl později na peníze převeden. Ze vsi Rybného dostává od r. 1665 5 kop t. j. 5 zl. 10 kr., jež mu vedle 3 vzrostlých kohoutů každoročně na den sv. Václava v měsíci září, ráno o 7 hodině třemi sedláky a sice Fr. Polákem č. 5. 2 zl., Fr. Havlíčkem č. 6. 1 zl. 55 kr. a Tomášem Kopřivou & 8. 1 zl. 55 kr. odevzdávány jsou. Na tuto roční dávku není žádného písemného dokladu,


Předchozí   Následující