Předchozí 0269 Následující
str. 252

Hádanky tištěné v Příbrami r. 1737.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

Kde životčichové za bohatší nad Pána Krista vyhlášeni jsou ? U sv. Matouše v 8. kap. dí: Lišky daupata mají, a ptáci nebeští hnízda, ale syn člověka nemá, kde by hlavu svou sklonil.

Na čem Pán Kristus ležel, když v lodi spal? Na podušce: nebo tak psáno stojí u sv. Marka v 4. kapii: A on při konci lodě spal na podušce.

Na éem jest oslátko uvázáno bylo, na kterém Pán Kristus do Jerusalema jel? Na dveřích: neb tak psáno jest u sv. Marka v 11. kap.: Ze učedlníci nalezli oslátka přivázané vně před branou na rozcestí dveří.

Také-li my na onom světě slunečné světlo viděti budeme? Ovšem: neb Izayáš prorok praví y 30. kap.: A bude světlo měsíce jako světlo slunce, světlo slunce bude sedmkráte krásnější nežli jest nyní.

Kde stvoření stvořitele potěšilo ? V zahradě na hůře Olivetské, v času umučení Pána Krista, když angel přišel, potěšil a posilnil Krista v potýkání s smrtí a v velkém zármutku jeho. Lukáš 22. kap.

Z čeho Pán Bůh světlo učiniti ráčil? Mojžíš praví: že Pán Bůh světlo z temnosti vzýti ráčil: v 1. knihách Mojž. v 1. kap.: Což sv. Pavel laké vysvědčuje v druhém listu k Korint. v 4. kap.: Pán Bůh rozkázal, aby světlo z temnosti se zasvítilo.

Na čem zem jest založena? Na vodách. Jakož David v 135. žalmu vysvědčuje: Kterýž roztáhl a utvrdil zemi nad vodami. Tu kle nevidíš moc a sílu Boží nevystižitedlnau, že to, co jest tlustšího, většího a těžšího, skrze to, co jest tenšího, měkčejšího a subtilnějšího, zdržuje a zachovává.

Která země jen jednou spatřená byla? Země vespod moře červeného, když Mojžíš z přikázání Božího moře rozdělil, že synové Izrahelští šlí prostředkem moře suchého, a potom se zase hned zběhlo k prvnímu místu. V 2. knihách Mojž. 14. kapit.

Která země není více než třikrát viděná? Země vespod v Jordáně viděná jest toliko třikráte, kdyžto Pán Bůh předivně rozdělil Jordán, tak že po suchu přejíti mohli: první, skrze Jozue: druhé, skrze Eliáše: třetí, skrze Elisea. V knize Jozue 3. a 4. kap. a v druhých knih. Král.: v 2. kapit.

Komu pole užitek nejvíce vyneslo? Patriarchovi Jakobovi, když se v zemi palatýnské drahota začala, najal sobě pole v městě Gorar tak řečeném a sil v zemi té, kdežto shledal v tom roce stokrát tolikéž, to jest z každého korce dostal sto korcův, tak bohatě požehnal Bůh jemu. 1. Mojž. 26. kapit.

Kterého času duha postavená jest na obloze nebeské? Po zastavení potopy světa, když Noe z korábu byl vyšel, řekl Bůh k Noe: Ustanovím úmluvu mou s vámi, a nikoli nebude více zahubeno všeliké tělo vodami potopy, aniž bude potom povodeň kazící všecku zemi. A toto bude zna-


Předchozí   Následující