Předchozí 0313 Následující
str. 296
Spínadla strieberné, zástěrky červené. Nemohla Anička spínadlo rozepať, Mosel jej ho Janko šablenkú rozeťať. Kecf jej ho roztínal, ona ho sotila, Do bystrej vodičky Jánka utopila.

Mladá žena.

Nechcem syrá, madu, Leč chcem ženu mladú; Lepšia žena mladá, Než kus vinohrada.

Svody.

Pri prešporském Dunajů, Tam sa chlapci schádzajú; Tam sa oni schádzajú, O dievča sa hádajú. „Švárné dievča, poď s námi," *„Čo bych já tam robila? Mamka by ma dobila."" „Odkáž na ňu odpověď: Že ideme na zpověď; Od zpovědi na sobáš: Ukaž, dievča, čo kde máš?" „„V jednej truhle mám šaty, A v tej druhej dukáty, A v tfj tretej tulipán: To pre teba, mladý pán. A v tej štvrtej laliju: Príndi večer, dam ti ju!""

Šenkárka.

Ten trenčanský zámek Na peknej rovině; Pod ním bývá milá, Holubenka sivá, Vínečko šenkuje. Přišel k nej Janíček, Sádel za stolíček: Dal si naláť vína, A on pri ňom drima, Zarmútený všetek. Janičko, nediímaj I Len vínko popíjaj; By ludé nerékli, Na nás to nesvlékli, Žes ty k nám chodieval. Bol som ve vazení, Celý rok pod zemí; Mne tam ništ nebolo: Ta ke mne chodilo Moje potěšení. Moje potěšení, Pomož mi z vazení.

Ženich.

Keď sa začal švárný šuhaj ženici, Začali mu otec, matka bránici; Bránila mu celá jeho rodzina: Že je jeho frajjérenka chudobná. Zatočím si své koníčky na močár, Nepríjdem já hneskaj (dnes) večer na

noc k vám;

Lež já pöjdem k dziéčatkovi švárnému, čo mi bude toho íoku za ženu.

Ztratený věnče k.

Jakého by muža ráda.

Daj mi, Bože, muža,

Čo by sa mi páčil; Čo by mi šaty pral,

Aj konope vláčil. Aby ma on nebil,

Páleného nepil, Tabáku nekúril,

Cudzích žien nelúbil. Ale on ma bije,

Aj pálené pije, Aj tabáček kúri,

Cudzé ženy lúbí.

Podhradský majer.


Předchozí   Následující