Předchozí 0368 Následující
str. 351

mluvní a vyznačují se vždy zvláštním způsobem řeči, svérázným vyjadřováním se, původností myšlének i přednesu. Jsou méně sdílní, nedůvěřiví, drsnější, ale za to k hosti přívětiví, rádi se ukazují pohostinnými, ve svém vítají ochotně, i žebráka přijímají, jsou pochopitelně pověrčivější a odvážní při tom, rádi pytlačí a bývají také »hnedle od rány«. Výčet nejbližších jednot a samot a charakter . . .

* K dotazu v č. 4. X. roč. p. prof. Dra. Jar. čelaknvslcého: V Telči, v jihozápadní Moravě, ještě asi před 10—12 lety oznamoval se výroční trh zavěšením velké plechové ruky s obnaženým mečem na budově městské radnice. Ruka ta vyvěšovala se, tuším, 8 dnů před trhem a byla celou tuto dobu vyvěšena, až po uplynutí trhu se sejmula. Nyní jest uložena v městském museu v Telči. Nyní se v Telči, jakož i v Ňa-pajedlích na Slovácku ohlašuje začátek volného trhu červenobílým praporcem. Pokudr jest červenobílý praporec vztýčen, nesmí žádný překupník neb obchodník obilím a potravinami zboží na trhu kupovali. Doba ta je vyhrazena pro drobný prodej soukromým osobám, přímým konsumentům. Sejme-H se prapor, mají všichni právo volné kupovati. J. Křen.

* K dotazu „o hledáni utopence": Asi před 20 lety utonul ve velkém rybníce »Roštýně« v Telči student tamní zemské yJšSí reálky Ehrenberger. Veškeré hledání mrtvoly bylo prvé dva dny marné, třetího dne přinesena vrata, na ně položen bochník chleba a do středu bochníka zastrčena svíce rozžatá. Vše bylo pak puštěno na vodu. Kde prý tato vrata se zastaví, tam prý je mrtvola. Pamatuji se, že se hledání to naprosto neosvědčilo.    J. Křen.

Česká literatura lidovědná 1901

Podává Ferd. Pátek.

Kadlec K.: Rodinný nedíl ve světle dat srovnávacích dějin právních. (Čas. Mat. Mor. 1901. 217. 333.) — Klecanda J.: Hromové kameny z XV. a XVJ. věku. (Č. L. 1901. 214.) — Klvaňa J.: Lidový kroj na východní Moravě. (Slovensko 75—85.) Podrobnostmi bohatá práce výborného znalce pěkně líčí čtenáři pestrost a bohatost krojů východomoravských. — Týž: Hanácký kroj vůbec a Tovačovský zvlášť. (Nár. Sb. VII 14.) — Týž: Přírodní poměry na moravském Slovensku a Valašsku. (Slovensko 17.) — Týž: Studie typů a krojů na Slovensku moravském pro othnografické museum v Paříži. (Č. L. 1901. 239.) — Týž: Hanácké typy od Tovačova. (Č. L. XI. 58.) — Krneťko K.: Prečo Držkovce nemajú kostola. (Čas. mu«, spol. slov. 1901. 34.) — Konopas J. E.: Lidové modlitbičky (G. L. XI. 34.) — Kopáč J.: O výšivkách a vyšívačkách v českém Horácku. (G. L. 1901 215.) — Týž: Pleny, půlky a holubičky v českém Horácku. (G L. XI. 23) — Kopecký J.: Pluh. Příspěvek k jeho dějinám v našich zemích (Č. L. 1901. 263) — Kostinec J : Chození s Řehořem na Plzeňsku. (Č. L


Předchozí   Následující