Předchozí 0387 Následující
str. 370

Stará vyobrazení českých pověstí: III. Kocourkov.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

V Českém Lidu uveřejnili jsme již několik ukázek, jak pověsti české byly rozmanitě zobrazovány (pověsti o Přemyslovi a Libuši, pověsti pražské). Na str. 369 otištěno jest staré vyobrazení z r. 1837, znázorňující, jak podle pověsti v Kocourkově se rozbodli moudří konšelové o tom, co se stane s travou, která vyrůstala na věži.

Pověsti o události, znázorněné na vyobrazení našem nejsou známy jen v Čechách. Kolují v rozmanitých variantech u Poláků, Němců, Francouzů atd. Česká pověst vypravuje (viz Sobotka, Kratochvilná historie měst a míst v zemích koruny Svatovácslavské, v Praze, str. 54—5): Rostla Kocourkovským na věži tráva pěkná zelená jako brčál, a šetrní Kocourkované nechtějíce, aby přišla na zmar, radili se, kterak ji zužitkovati. Posekat ji — to nešlo: kdo pak by tam lezl, aby dostal závrať a srazil vaz? »Bude nejlépe, když tam vytáhneme obecního býka ; at si ji spase.« Uvázali tedy býku na krk provaz, vylezli na věž a táhli, až jim kšandy praskaly. Býk škrtě se vyplázl jazyk, z čehož oni měli hrozitánskou radost volajíce : »Hle ! hle ! jak má na tu trávu laskominy! už po ní jazyk vyplazuje !«

Kočující obchodnicí.

Podává Jan Tykač.

Jaká rozmanitost a pestrost u nás při kočovném životě obchodním! Mnozí z nich jsou sami vyrabitelé nabízených ke koupi tovarů. Jsou to: řitičáři, lopatáři, vařečkáři, vyrabitelé zboží loubkového, slaměného a p., k nimž patří ošatkáři, rohožkáři, bačkoráři; dále jsou knoflíkáři (nitěných knoflíčků), krajkářky, štětkaři, hřebenáři, řemínkáři (pohodní), pometláři, vyrabitelé prostých holí, násadek a dýmek dřevěných (ze dřeva jalovcového, ti již zanikají). Sem spadají ještě vyrabitelé různého náčiní, zvláště ve Inářství a tkalcovství užívaného. Ti také již řídnou. Pro polní hospodáře roznášely se lýčené provazy, houžve, vidle, bijáky k cepům, voršoufy (lopaty dřevěné) a j. již uvedené věci Jiný druh podomních obchodníků jsou obchodníci v pravém slova smyslu, roznášejíce tovary cizí. K těm náleží: niťaři, tkalounkáři, jehlaři, brouskaři, nožaři, pláteníci a šátkaři, hračkáři, škatuláři, obrazníci a j. Opět jiní nosí na prodej jen surové nebo polosurové přírodniny: jalůvčinky, koření, semena, sušené ovoce, sladké dřevo, pendrek, křesací kameny a hubky, puškvorec, potměchut, lep na ptáky, kolomaz, kopt, oleje a sádla (hadí, jezevčí) a různé léky (masti).


Předchozí   Následující