Předchozí 0393 Následující
str. 376

nenechá to člověk o hladu, — je to zvíře, to za nic nemože — skorá celu nosu vám do teho večera sežhraly ty milý- husy. Večír, šak už bylo hodně přítmí (soumrak), donde si ten výměnkář, no starej Smolík, pro ně s pláčem, že mu furt nadávajú ti mladí, on že už skoro nic nevidí, no, tož jaký pasení husí takovej stařeček stařučkej, slepej. No tož jářku, děti, co s člověkem, dejte mu ich, nech ide s Pánem Bohem. Ale ono se vám tak setmělo, íož milej Francek ešče ho musel vest toho stařečka a Katuša trtala před němá s téma husama.

A tak to máme všady. Súsed nám púačá vodu ke zdi, šopu zastavil do našeho humna, v lesi si vlasní (přivlastňuje) dub — po sáčích (odhadcích) je přej mu — abych neřekla co — a tož jak je tá ženská vdovu, má se co ohánět. Ale já raci potrpím škodu, než bych se súdila.

Kamenné kříže v okolí Přimdy.

Podává Jindř. Š. Baar.

(S 1 vyobr.)

Skupinu křížů u Přimdy na úpatí >Galgenbergu« (Vrchu šibeničního), na němž konali právo hrdelní, viz na sir. 377. Vysoká >Boží muka« jsou původu pozdějšího, ale tři kříže nízké jsou praslaré a byly prý původně postaveny vedle cesty k šibenici; podle jiné pověsti stojí na místě, kde se pochovávala fěla oběšenců.

Kříž v Kladrubech (okr. Stříbro), asi 30 kroků od posledního domu v »Mieser-Gasse« — postaven na místě, kde umřel žebrák hlady — nedostav v celém městě ani skývy chleba . . .

Reliéfní kříž v »Mühlhöfer-Gasse* v Kladrubech (okres Stříbro) na místě, kde obecní býk probodl rohy ovčáka.

Kříž jihozápadně od Kondratic — okres Přimda — při polní cestě pózové. Zakopán je v zemi pevně — tedy dosti velikým kusem hluboko. Nad zemí je 88 cm. vysoký. Podstavec dole 44 cm. široký a 14 cm. vysoký. Kříž z podstavce vyrůstá a zužuje se tak, že tam, kde počínají příční ramena, měří pouze 22 cm. a na konci nahoře už jen 20 cm. — tlustý je všude 16 cm. Ramena ze středu vybíhají trochu asi jako u kříže maltánského, jsou totiž na svém konci vesměs o 1 cm. širší než u svého počátku — a pouze 15 cm. dlouhá. Ramena příční od jednoho konce ke druhému měří celkem 49 cm. Kříž je z doby novější — máť na rameni nejvyšším letopočet 1728 — po obou příčních zcela znatelná písmena větší G DVERS — a na noze — nebo-li rameni spodním menší písmena, leč formou větším podobná DZNO. Kříž postaven prý na místě — kde jednou vozka přišel pod vůz a zabil se — tedy na místě neštěstí.


Předchozí   Následující