Předchozí 0395 Následující
str. 378

Na schodě.

Napsái J. M. Slav i čínský.

IX.

Bubny bubnovaly, a muziga hrála. Janek mašíroval, a Hanka plakala.

Ge Křúpaióm začáí chodiť za Hanču Antoš Trčatků. Starý Křupala na to promtúvái. Co préj to ogařisko? Dyť teprú půjde po třetí g asentu, móžú ho šmýknúť. A dyby ho nevzati, co také s ním ? Tá Trčálkova rodina353) to je šak fuýčí hnízdo354) Tak de koho okmíniť.355) O staříkovi pravíja, že sa přiznat na smrtelnéj posteli, že devétatřicetkráť falešně přisahat, a že ho mrzí, že to nedotah na štyrycítku. A ten Antoš, co také umí. Tkať ty plátenka. A včil sú robám kanafasky už sprosté. Chatupy mu tata nedá, tú má pro Jozefa, a dyby mu na krásní něco slíbil, šak ztamocel bude těžko groša dostať.

Až ně ho sem nevoláš, přikazovat Hanči. Řekni mu, nech k nám raci ani nechodí. Načiž by to bylo. Je z něho takový kmasoň,856) bíjá sa a rukávy má eeié ošopllstané,357) jak hraje v ty kartiska. Toho kerá si vezne, bude si zpívať: Á-bé-cé-dé-é-ef gé-há-í-ká, í-ká, dostala sem karbaníka.

Dyž Hanča vypověděla Antošovi, co tatíček pravit, stvářál358) jak divůr359) a ktnút, až jí byio z toho úzko a utekla od něho. Antoš rovnu do hospody. Ožvantál360) sa a palázgai361) na Křúpaty. Od téj k ním nohů nešét.

Být asent. Ze všech stran vodili starosťé legrúty. Hověžané přišli aj z muzigú. Na horním šeňku sa to rójito taják ve včelíně. Pod bránu36'2) mety prodavačky na stotkoch vyložené vonice368) na prodaj.

Antoš Trčátků byl posledníkráť pod mírů. Obhlédali si ho deléj než poprvní a po druhéj, ale pustili ho.

Ale Antoš si stanut před stůt a praví: Já chcu byť vojákem !

Ja, tož to je iná ! praviti ti vojenščí páni. Dyž tak, tož tak. Poznov pod míru a tož už sa jím hodit. Vzali ho k hercukódlom.

Hanča Křúpaiova co chvíla vyletěla na náspu.

Sná ti ho neodvedu ! smítá sa jí Maruša

Hanča sa obrátila a neřekta nic. Antoš jí pravil, že zverbuje.

V téj bylo čuť zpívať:

Nebudu sa trápiť z mrcha robotů, raci budu nosit šablu při boku!


353) příbuzenstvo. 3ii) hnízdo všeho zla. 855) ošiditi. 356) trhan, kdo se rád bije. 35') otřelé, odřené. 358) vyváděl. 359) zdivočelec. 360) podnapil. 361) nadával, láteřil. a62) v průjezde. a6i) kytky.

Předchozí   Následující