Předchozí 0396 Následující
str. 379

Keřísi odvedení držaci sa kole krku šli dolu cestu. Hanča po iných ani nehleděla, enom zahlédla Antoša z vonicú. Letěla na zahradu za chalupu. Maruša za ňú. Už věděla, co je.

Stavil sa u Křúpalů Švirák. Praví: Děíajú tam takú spustu364) ti selačí regrúti, vedu to šandáři povázané v putoch365) taják býky. Ti měšččí regrúti všeci si volá »u stúnca«. Tak jím tam hraje na harmonyce. Už sú odpřisahaní.366) Šak na mu hříšnú, až přídú na vojnu, odnechce sa jím.

Maruša pověděla maměnce, že Hanča plakala pro Antoša Trčálko-vého. Ale préj nepravte to před ňú, byla by na mna zlá.

Šak né, slibovala Křúpalka. Lepší ju nechať. Až ju to omine samo. Veť je to ešče cérča.

Antoš Trčálků si bújái367) z ostatníma, co byli odvedení. Pravili si »kamaráde« a vyškéřali368) sa ostatním, co vojně vyvřzli, že sa hodíja k »šiškatýro'm«,36u) až brzo z toho měia byť bitka.

Ešče neskoro večer sa rozléhalo po městě :

Dycky ně pravili můj starý tatíček, že iía bude nosiť husárský koníček. Dycky ně pravili má stará maměnka, že ně bude dobrá z kolaje voděnka.

Dyž přišel Antoš dóm naťatý370) jak pantok,371) chťél ho tatik biť. Ale ten sa mu postavil. Préj: já su císařský muž!

Míňál sa den za dnem, týden za týdnem. Tak sa ten podzim při-smeki, jak by péro odrh. Regrúti rukujaci zbírali sa po městě. Bylo jich už hodný křdel,372) dyž šli podlá Křúpalova, zpívajaci:

Proč vy ňa, tatíčku, neřádi máte, dyž ňa na tú vojnu vyháňáte Kevyháňajte ňa, já půjdu sám, dostanu koníčka, budu husar. Dostanu koníčka, kobylenku, budu já na vojně pro panenku.

Hanča do řvavy,373) taják by jí nedo umřel a né sa stišiť. A potom už byla pořád' smutná. Křúpalka sa nad ňú starala.

Tanu, utěšovat ju starý, veť všecko sa pomáíy usmýče.374) Antoš je na vojně — jak by ho do zhíaně375) hodil. A žatým, do ví, co bude.


36<) výtržnost, povyk. Spustovať — zpustošiti. 3d5) Sputať, sputaný. 366) Odprisahaný znamená také přísežný. Oni sú odpřisahaní, oni to odhadujú. 367) byl bujný, dováděl. 3a8) vysmívali. 369j Šiška — knedlík. "") opilý. 371- Pantok — sekera s dlouhým toporem. 372) tlupa, hejno. 3") nářku. "') uklidní, srovná. Patrně z přirovnání k dobytčeti uvázanému neb tahání nezvyklému. Až se utahá a pozná, že násilím nic nevyřídí, uklidní se. 375) Zhlan — hlubina v řece, tůň.

Předchozí   Následující