Předchozí 0504 Následující
str. 487

přivésti, k čemuž jsou také veřejně svolili, ačkoliv jeden nebo druhý prve o to usiloval, aby na první obyčejnou dání jedné libry vosku nebo 24 kr. zase břemeno neb povinnost se uvedlo. — 2. Nelze žádnému takovou krávu bez zjevného a dokonalého, vrchnosti nebo pána gruntu toho panství povolení, odprodati a jinému hospodáři postoupili, proto že lidé poddaní dokonalí páni svého gruntu nejsou, a tak do těžkosti nějaké nebo platu uvazovati se nemohou. Kterážto změna jest-li by se kdy státi měla, při účtech zádušních u přítomnosti vrchnosti státi se má, aby se to pořádně potvrditi a poznamenati mohlo. — 3. Plat ten každoročně se skládati má. Jestliže by pak někdy z nějaké příčiny po více let zadržen byl, tehdy ten hospodář povinen není, najednou takový dluh zaplatiti, ale toliko po 30 kr. mimo platu tehdy běžícího, ročně skládati, tak aby dluh ten, který předešle zrostl, zase pomalu se uplácel. — 4. Na to se pozorovati má, kdyby taková zádušní kráva již více neužitečná byla, nebo zahynula, aby časně na místě jejím jalovice od hospodáře se podstrčila, a tak vždy na živě bude, aniž hospodáři za těžko přijde, z užitku jedné krávy 30 kr. platiti. Což kdyby se zachovávalo, kostelníci na to pozor dáti a vrchnosti přednésti mají. — 5. Kdyby potomě kdo krávu k záduší odkázati chtěl, s tou grunt zavázati bez zjevné a dokonalé vůle vrchnosti své nemůže proto, že to ke škodě panství a potomkům směřuje; ale aby jeho pobožná vůle se naplnila, a záduší užiiku, k kterému právo vždycky míti má, zbaveno nebylo, nechť se taková kráva kostelníkům odvede, aby oni ji s dovolením však vrchnosti iomu. který by ji bez velikého ztenčení gruntu a nebezpečenství úrokův míti chtěl a mohl, odvedli, aneb pokudž by žádný takový se nenacházel, ji prodali a peníze stržené pod úroky dali.

Fotografie ve službách lidovědy

Píše Karel Procházka.

(S 5 vyobrazeními.)

Učitelstvo traktu libockého. Jak mile čtou se Raisovi »Zapadlí vlastenci« nebo jeho »Západ« ! Neméně zdařile vystihl typ starých učitelů Dr. Řezníček ve své knize »Na stará kolena«. Reprodukujeme v tomto čísle vzácnou fotografii učitelstva vikariatu libockého, shromážděného r. 1867 na konferenci u sv. Markéty v Břevnově za výborného přítele školství, vikáře Ant. Slavíčka z Noutonic. (Č. 1.)

K o ďp ající seděti zČelechovic. (Na Novo-Strašecku.) Milou zábavou dětí jest koupel. Rády koupají se ve struhách, rybnících, ba i rybníčkách na návsi. Je-li místo koupání dále ode vsi, i tu zajímavo pozorovati, jak se chovají venkovské děti. Jde jich třeba celý zástup a tu z povzdálí nejprve pozorují, nejsou-li u oblíbeného místa koupele cikáni nebo komedianti; vidí-li je tam, je po radosti. Je-li tam však


Předchozí   Následující