Předchozí 0503 Následující
str. 486

Původ a význam „železných krav".

Podává V. Janoušek.

V pamětní knize kostela Němičoveského r. 1685 zapsáno o »železných krávách« několik zajímavých podrobností. K příspěvkům o nich již uveřejněným v Českém Lidu přidávám tyto další: Krávy zádušní neb železné, z nichžto ročně z jedné každé po "30 kr. se odvádělo, které na níže psaných gruntech se vynacházely totiž: Vrchnost na spáleništi Bram-bovském 1, na gruntu Jana Vraštila 2, Václava Sedláčka 1, V. Fejfara 1, Jana Peličana 1, Řehoře Adámka 1, Jiřího Kaluhy 1, Mikuláše Rančáka 1, Václava Zikmunda 1, Jakuba Donáta 1, Matěje Novosada 1, Matěje Fied-lera 1, Paula Bucka 1, Jiřího Hlaváčka 1, Jana Kydala 1, Václava Babáka 1, Jiřího Odvárky 1, celkem 18 krav.

Nachází se sice v starých registrech, že by větší počet těch krav někdy byl, jenž až do 21 přicházel, ale na kterých gruntech neb chalupách to břemeno by nyní vězeti mělo, věděti se jistě nemůže, poněvadž častokrát v čas kacířstva a vojny, hospodáři se měnili a jeden druhému bez vědomosti vrchnosti hloupě a nesvědomitě takové krávy prodával neb postupoval, o tom se zpráva dává, že pan Jan kněz a farář Nemičoveský dvě krávy na sebe přijal a ty mu od vojáků odňaty byly. Tu pak, když ten rok z Tuří odcházel, desátek za ně odkázal, ale desátku žádného tehdáž se dávati a sbírati nemohlo od vsí zplundrovaných a téměř prázdných, a poněvadž domění jest, že by některá z těch krav na gruntech od vojáků spálených, totižto Baršovským neb Brambovským býti měla, kterýchž nyní vrchnost větším dílem užívá, aby snad iudy křivda nebo zkrácení záduší se nestalo, z jedné krávy platiti (dokudžby na ten grunt nebo i jiný zase kráva se neodvedla) se uvolila a předešlý dluh, jest-li však nějaký byl, při vyzdvižení káply mrtvých, hojně jí jest vyplatila. Též svědectví se dává, že r. 1663 kráva darována byla od pekaře Miličoveského, kterouž požíval Václav Zigmund kolář, ten však praví, že by za ni jalovici Janu Novosádovi odvedl, která, když na pastvu dána byla, (jakým způsobem a čí vinou dosti se neví) zahynula.

Mimo to o těch krávách pilně se zaznamenati má: 1. Že ne proto železné se nazývají, jako by vždy neproměnitelně a věčně z nich užitek neb úrok ustanovený vždy a tak říkaje věčně trvati má, z kteréhokoli gruntu, na nějž by ta kráva slušně a pořádně přenesena byla, buďto že na živě jest nebo ne, užitek pak neb úrok ten z počátku a z prvního zakázání záležel na jedné libře vosku, jak toho stará registra a pamětníci dokazují, potom v čas vojenský, poněvadž vosku dostávati (Ječ po 35 nebo po 45 kr.) a odvozovati se nemohlo, plat ten peněžitý, 35 kr. po mnohá léta se dával. Ale roku tohoto 1687 při účtech zádušních na žádost těch, kteří i z takových krav platí a někteří z nich nikdy je neviděli, ani nepřijali, za slušné se vidělo, plat ten umenšiti a na 30 kr#


Předchozí   Následující