Předchozí 0510 Následující
str. 493

Č. 5. Malovaný obraz na skle z Novo Strašecka,. Fotogr. K Procházka. (Str. 490.)

V Koeelovicích očekávali vrchnost rychtář, primátor a osoby radní městečka Kasejo-vic a první své holdování přednesli. Na to veškeren zástup vítajících, jak úředníkův a služebníků panských, tak také i ostatních poddaných lnář-ského panství, seřadil se v náležitý průvod.

V čele průvodu jel na koni pořadatel, jakýsi zeměměřič, který toho času zdržoval se na panství. Za ním jeli na koních vždy dva a dva radní městečka Kasejovic s trubači a bubeníky, pak vždy čtyři a čtyři městští jezdcové. Koně všech b\li okrášleni. Jich následovali lesní a rybniční hajní; první z nich nesli na ramenou sekyry, druzí vypalovali z hmož-dýřů, které tu a tam při cestě stály a prachem naplněny byly, salvy na počest. K těmto družili se myslivci se svými zbraněmi, pak šafáři a rychtáři na koních vždy dva a dva za sebou, majíce klobouky kvítím a pentlemi ozdobené. Tyta provázel sbor dudáků, kteří ze svých nástrojů různé písně vyluzovali. Za dudáky kráčeli po jednom hlídači sýpek s holemi. Těmito hlídači zakončena byla první část průvodu. V druhé části kráčeli napřed vybraní hudebníci, dodávajíce pěknou hudbou veselou náladu celému průvodu. Za hudebníky jeli písaři vrchnostenští, pak všichni ouředníci se svým hejtmanem v čele, rovněž na koních ozdobených.

Nyní teprv jeli vznešení hosté, a sice v sedmi kočárech tažených šesti páry koní a v osmém kočáře, jehož provázelo osm trubačů, seděli urození novomanželé spolu s pražským generálem Sikingem a matkou nevěstinou, rozenou hraběnkou Lažanskou. Celý tento svatební průvod ubíral se po nové cestě z Kocelovic do Lnář ke kostelu sv. Mikuláše, odtud kolem panského hostince a dvora do zámku.

Naše zpráva dodává ještě k tomu, že »před zámkem stály ženy z celého panství se džbánkami a hrnečkami v rukou, očekávajíce tekutou, odměnu za přivítání.« Této se jim zajisté v míře nemalé dostalo.


Předchozí   Následující