Předchozí 0509 Následující
str. 492

I věda já o tom, že Vaší Milosti k dokonalé inspekci, správě a opatrování všecka místa posvátná při městě Brandejse od vrchnosti duchovní poručena a odvedena jsou a nemoha takové nešlechetnosti proti právu božskému i lidskému čelící snášeti: Vaší Milosti pro Boha prosím, že se k tomu všelijak přičiniti ráčíte, aby jak původy tak i exekutoři z tak hanebného skutku a ďábelské pověry vedle uznání práva náležitě strestáni byli, tak aby budoucně místa posvátná i křesťanská těla mrtvá na nich pohřbená před nimi i jim podobnými lidmi pověrčivějmi a čarodějnými v pokoji odpočívati a do budoucího posledního soudu zůstávati mohla. Pán Bůh toho milosrdného skutku, k mrtvým křesťanským tělům prokázaného ráčí V. M. hojným odplatitelem býti. S tím V. M. v ochranu Boží poroučím. Za V. M. na modlitbách trvající Jiří Zehrovský, mlynář J. M. K. při zámku Brandejském. Bez data, okolo 1650.

Jeronýmovi Crucigerovi Píseckému, panu děkanovi města Brandejsa nad Labem.

Vítání vrchnosti na Lnářsku r. 1727

Ze staré kroniky klášterní vybral J. P. Hille.

Za dob poddanství bývalo obyčejem novou vrchnost při jejím prvním příchodu na panství slavnostně přivítati. Tak bylo i na Lnářsku. Když totiž r. 1727 měl hrabě Leopold Kůnigl, pán na Lnářích, ponejprv zavítati s drahou chotí svou, Marií Aloisií hraběnkou Lažanskou z Bukové, do Lnář, konány k slavnostnímu uvítání velkolepé přípravy.

Především byl celý zámek skvostně upraven. Kaple sv. Josefa novými nástěnnými obrazy okrášlena a baňatou věží opatřena. Uprostřed zámeckého nádvoří zbudována kamenná kašna se sochou Neptunovou a čelnými delfíny. Dřevěný most, po němž se dosud do zámku vcházelo, nahrazen kamenným a zábradlí jeho ozdobeno sochami svatých. Též nová cesta z nedalekých Kocelovic až ke kostelu sv. Mikuláše ve Lnářích upravena. Příjezd vrchnosti ohlášen na den 25. srpen t. r. Toho dne totiž požehnal sňatku jejich na Sv. Hoře Jan Adam Vratislav hrabě z Mi-trovic, biskup litoměřický.

Po oddavkách vydali se urození novomanželé a všickni účastníci svatby na cestu do Lnář V Bšlčicích dostalo se jim prvního uvítání. Mezi zvonicí a farní budovou postavena slavobrána, u níž množství lidu očekávalo s velikou dychtivostí příchodu jejich. Svatebčané přijedše do městečka, byli salvami z hmoždýřů, hlučnými fanfárami a hudbou přivítáni. Vrchnost se všemi vzácnými hostmi obojího pohlaví jela do fary, kdež pro ně místní farář, Jakub Šolar, uchystal malé občerstvení. Mezi jídlem hlučně na počest stříleno.


Předchozí   Následující