Předchozí 0508 Následující
str. 491

č. 3. Výšivka z Novo-Strašecka a z Budce. Fotogr. K. Procházka.

dvadeeti pěli živ byl. S tělem i s duší co se tobě líbiti bude. Protož tobě tuto ceduli píši, dedikuji jakožto k svému ochránci. Véřím, že mne na milost též lásku a dobrotu přijmeš.« (Arch. arcib.)

1650. Jiří Žehrovský, mlynář v Brandýse n. L., stěžuje si děkanu Brandysskému, že Jan Koutsky, hrobník, několik konví vody na hrob manželky jeho vylil s úmyslem čarodějným; žádá za potrestání téhož.

Důstojný a velebný pane děkane Bran -dejský, pane, otče můj duchovní. Slzavé Vaší Milosti oznamuji, kterak nevážně, některého času Jan Kautský jinak Chlubný, hrobník při městě Brandejse, zapomenouc se nad Pánem Bohem prvním jeho přikázáním, láskou křesťanskou a nad povinností svou na hrob někdy Doroty Žebrov-ské, manželky mé pobožné, jakž o tom dobrou vědomost jmíti ráčíte, v pánu usnulé a na krchově sv. Vavřince při témž městě způsobem křesťanským a katolickým po mši svaté u přítomnosti mnohých poctivých obojího pohlaví lidí pohřbené, několik konví vody z návodu, jakž on praví p. Judity Sayzengerové, osoby až posavad nekatolické, aby přej tudy déšť na obilí její vyvedl, vylil,


Č. 4. Pláštík na cibnrium. Fotogr. K. Procházka.


Předchozí   Následující