Předchozí 0008 Následující
str. 1

Z dějin národopisu československého.

@P@Úvahy a návrhy. Sděluje František Krét z.

Úvahy a návrhy. Sděluje@A@František Krét z.

Když bylo peněz dost, nebylo před lety nesnadno s dostatek pěkných věcí sobě nakoupiti a pořídili si slušnou sbírku národopisnou. A myslím, že je takových rodin u nás dosti, kterým lidové umění přirostlo k srdci a které si v příznivé době, kdy cena výšivek a keramiky nerostla do závratné výše, zaopatřily sbírku cenných předmětů.

Na prsty bych skoro spočítal první kupce výšivek a keramiky. Nebylo pro ty obory smyslu. Až později začal jeden po druhém se opičiti a začala živá konkurence, která se brzo proměnila v surové drancování. I v tomto směru osvědčila se česká povaha: sami k sobě nemáme důvěry, náš úsudek nemá tolik váhy, co dobrozdání cizinr-e. My tedy také teprve, až uznání a obdiv vyšel z ciziny, vrhli jsme se plnou parou na památky a sebrali vše, kde se co naskytlo. Oloupili jsme širý kraj o věci, ku kterým srdce lidu přirostlo, s kterým se neradi, ba těžce loučili, ale časlo z bídy za pletku drahocennou věc z rukou propustili, po které do smrti se jim stýskati bude. Nevím, mám li tuto amatérskou slídivost schvalovati. V jednom směru se něco zachránilo, v jednom směru odebral se lidu živný pramen tvorby, neboť pilné vyšívačky i malérky dle starých vzorů stále pracovaly a čerpaly věrnost ornamentu i zdroje techniky ze starých vzorů, jež s pokolení na pokolení dědily. Ovšem časem úoia a vážnost ke starým památkám povybledla; méně lid vyšíval a do škol zavedeny ženské moderní práce ruční. Proto na mnoha místech odhazovaly se zrovna staré památky, avšak na mnoha místech až podnes houževnatě uhájili starých technik, starých vzorů ornamentálních, což dlužno zajisté jenom schvalovati. Staré techniky vyšívací udržují se pouze tradicemi, dědí se s matky na dceru, a podnes přísné matky dodržují dcerky své od malička k šití dle starého chvalitebného domácího způsobu. A tento starobylý, dědičný způsob má se chrániti, zachovávati, utužovati a podporovati. Udržuje se tím vzácná, rázovitá stránka karakteru našeho lidu.

Tak mnohá zapadlá ves prahne po paprscích bývalé své rázovité ornamentální ozdoby . . . Není jí více. Staří na to zapomenou, mladí to


Předchozí   Následující