Předchozí 0017 Následující
str. 10

přemáhati a přepláceti chtěl, paprsky mimo císařo-královský povědomý míry vyhotoviti. 6. Žádné falešné neb nedokonalé zboží k štempli přinášeti, tím méněj s ním lidi v světě šuliti a šiditi, skrz čehož tuze lehce všeobecní víra neb credit od zdejšího díla vämberskyho by se ztratiti a do lehkosti přijíti mohl. 7. Jak v punktu 4. obmezeno jest, každej svůj prodejní neb handlovní okrsek jen toliko navštěvovati, s vyjmutím veřejných jarmarkův, kdežto jednomu každému svobodno stojí takový se zbožím po-navštíviti a prodávali. 8. Jak již v punktu 3. vysvětleno jest, žádný mistr neb jeho handlíř, mistr pod již vyměřenou pokutou, handlíř pak pod od-mrštěním od handle nemá se opovážiti jeden druhého dílo zlehčovati, aneb jak se mnohdykrát stane, mistr druhého mistra neb handlíře (dílo si) přivlastňovati a pod tím falešným jménem dílo na sebe vztahovati. 9. Žádný již pro tenkráte vyučený tovaryš paprskářský nemá dřív k právu mistrovskýma neb zhotovování paprskův sám pro sebe (aby pod jinším mistrem stáli nemusel) připuštěn býti, dokud svůj mistrovský kus dle nejvyššího nařízení nevyholoví a po schválení a za dobré uznání téhož,

patřící přísahou obtížen nebude,......jeno dílo jakožto jinšího huntýře

pobráno a prodáno, kdyby však dostatečným býti nemělo, spáleno, ty pak slržené peníze zdejším chudým rozdané býti mají. Jak též taky samo od sebe se srozumívá, že všichni ti mistři paprskářský. který díla sami pro sebe k prodeji vyhotovujou a až dosavád patřičně přísahou obtíženi nejsou, jejich patřící přísahu složit musejí, o kteroužto milost u p. komercialního kommisara Housky co nejdřív dokročiti se neopomine.

Jsouce ona úmluva a v ní podotknutý výhrady neb punkta v pří-bvtku krajsko úředně zřízeného šaumistra p. Bartoloměje Zábrodskýho všem zdeť přítomným pp. mislrům paprskářským zřetelně od slova k slovu přečtena a schopitedlně vyjádřena, nejenom za dobré uznána a schválena byla, ale i taky vespolek žádali, by přítomná úmluva od vzácného ouřadu neb magistrátu městského ratihabirovaná a pečetí městskou přioděna byla. Na stvrzení a pevné držení téhož nejenom sobě vespolek rukouch podaly, ale i také přítomnou úmluvu dobrovolně vlastnoručníma podpisy podepsali a stvrdili. Následující handlíři jsou k handli paprskářskýmu připuštěni a mimo nich žádnej, totižto: Anton Vyskočil Nro Cons. 69. Jan Doležal Nro. 18. Jan Minářík Nro 128 Též se zdeť obmezuje, že mistři nic víc než jednoho tovaryše držeti nemají. K tomu též se zdeť přítomně připomíná, že jeden každý vyučenej neb tovaryš 3 léta v cizině a 6 let po domácku svou professi, nežli by mistrovského práva podosáhl, provozovati má, poněvadž by se státi mohlo, že by jeho nepostačitedlné a nepodstatné dílo mimo zdejšího uznání uděláno a na vamberský paprskáře prodáno býti mohlo. Dáno ve Vamberku 3. aprile 1804. Jan Zábrodský, Biirger-meistr. Jan Pelikán, Syndicus. Bartoloměj Zábrodský, šaumistr. Jos. Suchánek, mistr. Franz Zábrodský. Jos. Suchánek. Ondřej Zábrodský. Ignác Suchánek. Wenzl Suchánek. Vojtěch Píro. Franz Suchánek, mistr fff. Jan Suchánek, mistr. Jan Zábrodský, mistr +++.


Předchozí   Následující