Předchozí 0030 Následující
str. 23

znají jako Poláci, Češi a Srbové. I německý obyčejný název Altweibersommer je překladem téhož významu, ačkoli mají Němci slov pro to více.

Němci říkají Fliegender Sommer, Flugsommer, Sommerfaden, Sommer flug, Herbstfaden. Jako v jiných zemích tak i v německých podklad názoru o babím letě byl náboženský, že totiž bytost nějaká vlákna tato po zemi prostírá. Babí léto platilo za předivo bohyně osudu, tedy sudiček. Což divu, že objevení podzimního tajemného přediva uváděno ve spojení se sudičkami. Do dnes říká se v Holštýně: »Die Metten (t. j. die Nornen) haben gesponnen«. V jižních krajinách německých babí léto přichází ve spojení s Pannou Marií. Odtud názvy Mariengarn, Marienfaden, Frauensommer a Mädchensommer.

Francie jmenuje babí léto v upomínce na svrchu připomenutou legendu o Matce Boží »Fils de la vierge«, tedy »vlákna Panny Marie«. Zde začíná 9. října na den sv. Dionysia a proto obyčejně také jméno: >L'été de Saint Denis« — léto sv. Dionysia. V touž dobu téměř začíná se u Dánů léto sv. Brigitty a smavá Itálie čeká ještě 8 dní, až léto sv. Terezie svými třpytnými vlákny jasně dokáže, že léto je u konce a že podzim slaví svůj vjezd. V Anglii 18. října mají »St. Lukeš little summer« — malé léto sv. Lukáše. Gossamer (Boží vlek?) říkají zde stříbrným nitkám, které i v anglickém lidu těší se zvláštní pozornosti. Ve Švédsku označují naše babí léto výrazem Dwärgsnät (Zwergnetz) a tato »vlákna skřítků« prozrazují opět, že i zde babí léto s domnělou bájeslovnou bytostí je ve spojení. Nejdéle vyskytuje se babí léto v Severní Americe a sice v prosinci.

Když domněnky rozmanitých přírodních badatelů ukázaly se klamnými, ví se nyní jistě, že podzimní vlákna nejsou nic jiného, než tkanivo různých pavouků (viz B. Bauše, Ottův Slovník III. str. 11). Když se podzim blíží, jak tažné ptactvo vydávají se na cestu do krajin mírnějšího podnebí, kde ještě hmyz nevymřel. A za tím účelem rozpínají svá vlákna, na nichž se pohybují jako větroplavci, aby kořist lapili. Přičteme-li k tomu, že tato vlákna jsou dobrým vodičem tepla a při své lehkosti mají také schopnost vzhůru stoupati, což i nepatrné zavanuti usnadní, snadno si potom vysvětlíme ono létání tajemných podzimních vláken, kterým lid říká babí léto.

Čepce a čepeni horácké.

Podává J. Kopáč.

(Se 4 vyobr.)

Pěkně vyhlížela očepená nevěsta z východního kouta kraje našeho. (Obr. 1. a 2.) Čepeni toto, svým zjevem také slíčaé, rozšířeno bylo dosti daleko. Našli jsme je nejdále V severu ve Vadíně a okolí na Okrouh-licku, kolem Skály a k jihu až ve Zbinohách u Větrného Jeníkova


Předchozí   Následující