Předchozí 0048 Následující
str. 41

Hliněné nádobí jihočeské.

Píše a kreslí prof. Karel Rozum.

(Se 3 vyobrazeními.)

G. 1, Džbánek z Bechyně ozdoben lodyhou vlnitou, z níž ladně vyrůstají menší a větší lupeny. Dolejší část je vytečkována. Půda hnědá, ozdoba vyrušována, žlutá. Práce z Bechyně hrnčíře p. Rusa. Mísa vedle je výrobek ze Soběslave od hrnčíře p. Ant. Koníře. Vlnitá lodyha sesílena lupénky ozdobuje též krajní plochu mísy. Střední plocha okrášlena měřickou růžicí.

Č. 2. Všechny tři kusy z dílny p. Ant. Koníře v Soběslavi. Okraje m i s jsou ke středu jdoucími proužky rozděleny na stejné plochy. Mřížky


Č. 3. Polívečník z Bechyně. Talíř ze Soběslave. Kreslil prof. Karel Rozum.

a ratolesti vyplňují na jedné míse tyto plochy; na druhé květy s dvěma zvonečky. Hrneček porýsován tvary plané růže, střídajícími se s dvěma lupínky.

Č. 3. Polívečník rozdělen na tři pole. Holejší a dolejší ozdobena jsou lodyhami vlnitými, z kterýchžto vyrůstají v stejných vzdálenostech květy, lupínky a závitkové úponky. Prostřední brázda je okrášlena ve směru vodorovném hromádkami ovoce; mezi nimi jsou zabodnuté trsky.

ráče hrnčíře p. Rusa z Bechyně.) Talíř, jehož okrajní plocha rozdělena na čtvero, je práce hrnčíře p. Ant. Koníře v Soběslavi. Každý dílek okrášlen

"tkem, z něhož na dvě strany vyrůstá stejný počet lupínků.


Předchozí   Následující