Předchozí 0078 Následující
str. 71

mohou působiti ve vůli a v rozum lidský od těla ještě neodloučeny? Aneb: Může-li z pohybování planet, pouze přirozeného, pravdivě a s jistotou hvězdář předpovídati věci, které se nadpřirozeně mají díti ? Rozum namítal proti druhé této otázce, že z onoho pohybování jakožto přirozeného, nemohou následovati účinkové nadpřirození, a protož tedy, že jich také nelze z toho předpovídati.10)

Jak bylo naznačeno, nelze určiti s jistotou, kdo byl první učitel hvězdářství na naší universitě. Zdá se, že právem u St. Vydry v uvedeném již spise na prvém místě jest jmenován Joanes Bocatius de Gertaldo. Tento Florenčan vynikal ve filosofii i astronomii a byl velmi učený mezi prvními professory povolanými od Karla IV. na universitu pražskou.11)

Jiný professor hvězdářství a matematiky na universitě pražské byl mistr Havel (m. Gällus). Zanechal po sobě pověst dobrého lékaře i matematika, zvláště astronoma; >praví se, že tak vynikal ve znalosti hvězd, že žádnému svého věku neustupoval.« O jeho životě máme velmi málo bezpečných zpráv. R. 1348. byl již v Praze a radil Karlovi při zakládání Nového Města. Snad byl totožným s arcibiskupským vikářem r. 1346 pro kraj Hradecký ustanoveným a s kanovníkem pražským mistrem Havlem, který jest uveden jako autor jednoho traktátu ve sbírce medicínských spisů jakéhosi františkána zpočátku XV. stol. Prokop Lupáé z Hlaváčova a Balbín vypravují, že mistr Havel napsal mnohé spisy, oni však že nic z nich nespatřili. Lupáč též píše, že mistr Havel předpověděl z hvězd velkou potopu, která se stala r. 1445. Též předpovídal, že Staré Město bude vytopeno, a Malá Strana lehne popelem. Karel IV. měl v úmyslu založiti Nové město na rovině u Bubenče, ale na zlé předpovědi mistra Havla změnil úmysl svůj a založil Nové Město mezi Vyšehradem a Vítkovem.12)


10) Tomek, Dčje univ. praž. 100. O podobných disputacích jedná rkps. bibl. univ. X. H. 18.
11) Zprávu zachoval Prokop Lnpáč z Hlaváčova. (Historie n císaři Karlovi toho jména čtvrtém, vydání Hankova 1848, str 107.) ; praví též, že viděl knihu „Claris mulieribos" rukou Bocatiovou psanou, a že zemřel v stáří 62 neb 42 let. Doslovný přepis této zprávy najdeme z doby Leopolda II. ve spise G. Veise, Gloria universitatis Pragensis, a z něho přejal asi zprávu svou St. Vydra (Historia matheseos, 1778, str. 1.), ale patrně nedopatřením, píše Cestaldo místo Certaldo, a rok úmrtí místo 1375, 1365.
12) J. F. Hamerschmidt, Prodromus gloriae Pragensis 1723, 578; Balbín, Bohemia docta, vydání ÜDgarovo 1778. 210; Vydra, Hist. math. 1; Smolík, Math. v Čechách 10; Jar. Vlček. Dějiny české literatury 1897. I. 233; F. Pro-chaska, De saecularibus liberalium artium in Bohemia et Moravia fatis 1782, 136; B. Balbín, Epitome rerum bohem. 1677. 360.

Předchozí   Následující