Předchozí 0077 Následující

70

dílo Angličana Pekárna (Peacham, Jan de Pechano), mnicha řádu františkánského a professora mathematiky v Oxforde, Paříži a v Římě (f r. 1292. jako arcibiskup), byla vlastně optika. Nás zde jen zajímá, že dle něho mléčnou dráhu tvoří prý světlo sluneční a hvězdné.5)

Knihy jmenované patřily mezi tak zv. >knihy řádné« (libri ordi-narii). R. 1366 bylo ustanoveno, že Ptolomeův »Almagest«, má se přednášeti 1 rok a posluchač má za přednášku platiti 24 grošů; »Theoiia planetarum« má se přednášeti nejvíce 6 týdnů, nejméně 5 za 2 gr.; rovněž tak dlouho »Tractatus de sphaera materiali« za 1 gr.; > Almanach« má se přednášeti půl roku za 10 gr.; »Perspectiva communis« má se přednášeti nejvýše 14 neděl, nejméně 3 měsíce.6) Kdo chtěl dosáhnouti stupně bakalářského na fakultě, poslouchal »Tractatus de sphaera materiali", a kdo stupně mistrovského, musel ještě znáii »Theoriam planetarum«. Ale r. 1394. 3. října bylo ustanoveno, že stačí k dosažení hodnosti bakalářské i mistrovské poslouchati »Sphaera theoretica« a »Perspectiva communis«. 7)

S astronomií byla v těsném spojení astrologie. To bylo dědictví starověku, které přijal středověk a odevzdal novověku Po celý středověk i nejvzdělanější věřili, že vnitřně vzájemně na sebe působí tělesa nebeská a země i její obyvatelé. Nadarmo církev na koncilech zakazovala pověry astrologické 8) a nadarmo vysmívalo se astrologii a brojilo proli ní několik jednotlivců ve středověku : Lactancius, Cassiodorus, sv. Tomáš Aquinský z kněžstva a Paolo Toscanelli a hrabě Picco de la Mirandola z laiků. Hlasy jejich zapadly bez ohlasu, a astrologie zkvétala až do XVIII. stol. Kepler sice praví, že astrologie nezasluhuje, aby se jí kdo zabýval, ale k vůli obživě je nucen ji pěstovati; neboť praví: »kde by se octla rozumná matka astronomie, kdyby bláznivá dcera astrologie nic nevydělala.« A to asi mohlo říci více astronomů z konce středověku a počátku novověku.

Nesmíme se tedy diviti, žo i u nás vzkvétala pavěda astrologická s astronomií. Slovo astrologie nelišilo se významem v době, o níž jednáme od slova astronomia.9) Při veřejných disputacích (university pražské) oblíbeny byly mnohé otázky z astrologie, jakož: Zda-li tělesa nebeská


5) O přednáškách astronomických na universitě pražské: Dittricb, Monumenta universitatis 1'ragensis 18-0, I 49, 50; Smolík, Mathematikové v Čechách 1864. 7, 6; Tomek, Děje univ. praž. 100, a j.
6) Monnmenta univ. Prag 77. 83.
') Dr. H. Hai.ke], Zur Geschichte der Mathematik im Alterthum u. Mittelalter lč-74. 356; Ton ek, Děje univ. praž. 101; Monurr.enta univ. Prag. 108.
8) Srov. na ř. Fr. Ortoli: „Lfs eoudles tt sjnodes dans leurs zapoits avtc le traditionisme". Paris 1890. 23 28.
9) Za důkaz, jak zmateně se užívalo slov astronomia a astrologia ještě o více npž sto let později, může sloužiti Lactifer J. Bosáka z Vodňan z r 1508. Tam čten": Astroh gus = doclor, mspector astrorum vel mensurator = hvězdář. Astrologia t st ars astrologie = tnězdářství. Astronon us est qui dočet legrm vel ngulas de astris = učitel hvězdáhtu. Attronomia =-hvězdářské právo.

Předchozí   Následující