Předchozí 0097 Následující
str. 90

(59.) Mu jdi Turci nějaký obgvláštní obyčej? Předně: Turci mezi mnohými jinými vášněmi také mají tuto: že papíru velikou počestnost prokazují. Nebo jestli Turek kus papíru na zemi uhlídá, najde, jemu ležeti nedovolí, anobrž uctivě vyzvedne a do nějaké skryté díry, skuliny, buďto štěrbiny zastrčí a sková. To pak proto, aby se na něj nešlapalo, poněvadž na papíru jméno Boží obyčejně se píše a tiskne. Za druhé, hodiny a zvony veliké nenávisti mají, proto že čas nepokojný a mezi lidmi starost a památku smrtelnou působějí. Za třetí, mezi nimi žádných veřejných hospod, jako zde u nás se nevynachází, nýbrž co potřeba k nápoji a k pokrmu jest, to veřejně na ulicích prodávají. Za čtvrté obzvláštně v Egyptě šetrnou a obzvláštní o koně starost mají, něho obyčejně každý kůň svého pacholka musí míti, od kteréhožto mnohokráte za den pucován, ve dne v noci krmen a opatrován bývá.

(61.) 0 obyčejích Moškovitův. V Moškově děti, když se křtí, tehdy celý po třikráte od kněze jejich v vodě se smáčejí. Vodu pak pro každé dítě novou do křtitelnice nalívají a svými ceremoniemi světí. Svěcenou vodu v svých kostelích také užívají, ale však žádný muž, žádná žena, mimo samého kněze (kterýžto kropáčem jediné lid kropí) se žehnati a kropiti nesmí. Zvony u nich jsou v takové vážnosti, jako u nás, v tom však jest rozdíl, že jinače zvoní, poněvadž místo srdce při každém zvonu kladiva přivázané mají a s těma na zvony tlučí. Peníze anebo mince jejich ne jako u nás okrouhlé, ale na způsob vejcete obdloužní se vy-nachází. Stav ženského pohlaví velmi přísně se chová, nebo v nich žádná poctivá panna ani žena se býti nedomnívá, která semotam jiné navštěvuje, po procházkách chodí; ale která celý den zavřená a lidem nevídaná doma sedí. Pes u nich jest hovado nečisté a opovržené, tak kdyby se kdo obnaženou rukou anebo nohou psa dotekl, za hanbu a nepočestnost to takovému přičítají. Posty u veliké vážnosti mají nebo často sobě je ukládají. První před velikou nocí pořád ošum neděl zběhlých se postí. Druhý od pondělka Svaté Trojice až do Sv. Petra a Pavla stálý půst zachovávají. Třetí od prvního Augusti anebo srpna až do čtrnáctého téhož měsíce dne spolu přísně zachovávají. Čtvrtý pak půst Sv. Filippa jmenují a ten od dvanáctého Novembris to jest Listopadu začínají, šest neděl jej držíce, před narozením Páně takový dokonávají. Fraelichius in suo viatorio.

(63.) Zdaliž jest všudy chvalitebný obyčej jeden před druhým klobouk smekati ? Kloboukem smeknutým lidé pozdravovati a sebe vespolek tím způsobem ctíti jest jenom v jistých zemích obyčej. Naproti pak tomu v Palestynské zemi jest nepočestnosti a zahanbení znamení. Podobně mezi nevážným a bohaprázdným národem židovským, aby se tím způsobem ctili, jeden před druhým klobouk smeknutý měti, budto držeti za opovrženost a neobyčejnost sobě to pokládají. Abulensis ten praví v Synech, to jest v království Synenském, že dokonce není obyčej s kloboukem smeknutým se pozdravovati, nýbrž všechno a před každým v klobouce dělati. Sami kněží s přikrytou hlavou mši svatou že slouží a při oltářích všechno, co duchovního jest, v čepičkách vykonávají, jinač sice za nepočestnost žeby sobě to vykládali.


Předchozí   Následující