Předchozí 0182 Následující
str. 175

Zaříkávání z Písecka.

Podává V. Mikolášek-Skalský.

Ve jménu Ježíše Krista počínám lekovali na ten studenej jed (pakosl-nici). Zde odstupte všech 99 nebo 77 studenejch jedů: růže nátka odstupte od toho místa (dotýká se nemocného údu) ode všech kloubů, ode všech oudů, ode vší krve, ode všeho masa, od všeho morku, jako odstoupilo slunéčko od měsíčka, měsíček od slunéčka, Panenka Maria od svýho Synáčka, dyž ho ukřižovali. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Syn i Duch Sv.

Ve jménu Ježíše Krista počínám lekovati na tuto neštovici (jmenuje se křestní jméno, n,a př. Anna). Ležela Panna Maria v hrobě, měla 9 neštovic v sobě, nebylo jich 9, byly 3, jedna byla červená, jedna modrá, jedna byla bílá, dej Pán Ježíš Kristus, aby nebyla žádná. Nebylo jich 9, bylo jich osm (stále tak až potom) nebyla jedna, nebyla žádná!

Ve jménu Ježíše Krista počínám lekovali na tuto růži (křestní jméno oné osoby). Šel Pán Ježíš Kristus úzkou cestičkou, potká jeho růže nátka. Nechodívej ty růže nátko do její hlavy, rukou, nohou, očí, já tebe budu zažehnávati a lekovali ne svou mocí, ale božskou mocí.

Ve jménu Ježíše Krista počínám lekovati na tyto stříle. Stříle, stříle střílící, růže, růže, růžicí, vyleťte z jejich oudů, z jejich kloubů, z jejich všechněch žil. Z hlavy leťte do dásní, z dásní leťte do zubů, ze zubů lette do krku, z krku leťte do prsou, z prsou leťte do žaludku, ze žaludku do břicha, z břicha leťte do nohou, z nohou leťte na hory a na skály, tam píchejte, nípejte, kotrmelce dělejte a jejím celejm žilám, «údům více neškoďte.

Ve jménu Ježíše Krista počínám lekovati na toto znamení. Nerosti, nerosti znamení, jako nerostlo kamení od božího narození až do božího vzkříšení. Šprtej se, zmizej se, jako zmizelo mračno na nebi a sůl ve vodě a uhlí ve vohni, jako se zmizel a šprtal šeredný ďábel před Kristem Pánem.

Obrázky z Chodska.

(S 11 vyobrazeními)

Soupisu památek historických a uměleckých v království Českém, jejž vydává Archaeologická komise při České Akademii řízením svého předsedy Josefa Hlávky, ve svazku XVII. podali zdařilou práci Ferd. »aněk a Dr. K. Hostaš pod názvem »Politický okres Domažlický«. Je to znamenitý příspěvek k znalosti chodského kraje, v němž vedle jiného spisovatelé pilně si všímali slovem i obrazem kulturně-historické stránky, Se svolením p. presidenta J. Hlávky upozorňujeme na některé památné stavby a důležitější zjevy v knize, pokud se týkají rámce našeho časopisu.


Předchozí   Následující