Předchozí 0212 Následující
str. 205
* *Kvasňová« čili kvasňová bába. Kvasňové báby pomalu vymírají. Není divu. Nyní výhradně užívají pekaři i hospodyně lisovaných kvasnic, před 25 lety však většinou užíváno v domácnostech kvasnic pivních, pro něž báby začasté i na míli cesty do pivovaru po várce chodívaly. Dokud vařívalo se v našich venkovských pivovarech tak zv. svrchní pivo, byly i kvasnice znamenité a k potřebě, od té doby však, co pivo kyše v kádích (vaří se pivo »spodní«), nejsou kvasnice k potřebě. Takové schůze kvasňových bab v pivovaře bývaly nejen pro sládka, nýbrž a to zejména pro »paní starou« značnou výhodou. Dokud totiž ve spilce nebyly kvasnice od pomahačů v kádi namíchány, drávaly báby kvasňové peří, aneb jinak užitečně hleděly paní staré čas zužitkovati, začež ovšem nadíti se jim bylo přídavku kvasnic. Ve všech českých pivovarech, kde kvasnice bývaly na'mázy prodávány, volány bývaly kvasňové báby ne svými příjmeními, nýbrž dle osady kam kvasnice nosívaly. Bývaly na př. báby kvasňové: Lipecká, Lhotecká, Krakovanská, Božecká a t. p. Dnes opalří panímámy kvasnicemi obchodník.    A. Šolta.

@NZ@Otázky a opovědi

* Pověsti české o putování Krista na zemi. Pohádky, jež hledáte, jsou otištěny: Böhmische Christussagen. Magazin f. Literatur des Auslandes 1864. No. 4, 5, 31, 38. — Böhmische Christussagen, Bremer Sonntagsblatt 1864.'No. 45; 1865. No. 6, 13, 20. — O sbírce Boženy Němcové viz Český Lid XII. str. 64 (skvostné illustrované vydání).

* Simon Lomnický o tupiteli cizí práce. (Dr. K. F.) Nevíme určitě, kterých veršů se týká Váš dotaz. Jedno rýmování toho smyslu naleznete v Českém Lidu VI. str. 320 Jiné otiskujeme tuto (promiňte, že místo listu hned tiskem uveřejňuji tolo rýmování, přijde snad vhod někdy také jiným):

Slyš, všeliký nepravý utrhači, tintěrkáři, zlostný posměvači, cizí práce nikda nehaněj, netup, nehyzď, nedrbaj, nešklub, ze cti nelup; ale máš-li k čemu od Boha dar sic,

nestyď se za to, výdaj, znáš-li co víc, a budem tě za to všichni spolu chváliti, pakli nic, hleď se haněni vzdáliti, neb každý hánce, jsa umění prázen, vynáší sám na sebe, že jest blázen.

* Cestopisy po českých zemích. (PhC. R.) Přehled viz Zíbrt, Bibliografie české historie I. díl. Viz vedle literatury tam uvedené též: Opis podróży przez Czechy do Wiednia, we wrześniu i październiku r. 1828, Przez pewnego Galicjanina, Gazeta Polska 1829, č. 8—10 (Praha, Tábor, Budějovice); Voyage en Russie, retour par la Lithuanie, la Pologne, la Si-tósie, la Saxe et le duché de Nassau, séjour ä Wiesbaden en 1856, par M. Boucher de Perthés, Abbeville, 1859, 12°, 584; Szkice z wędrówki Po ziemiach słowiańskich Stanisława Czarnowskiego, Kraków 1884, str. 9. II. Z Krakowa do Pragi.


Předchozí   Následující