Předchozí 0225 Následující
str. 218

Gerne r, nemoc uherská. Slováci, když tučné svinské maso požívají a je vínem nezapíjejí, jen toliko vodou, tak na rukou pod kůži a v žilách v krvi urobějí se jim bouličky a jest jim od žaludku nehezky, což čemer nazývají; pročež každý člověk tuto nemoc na Slovensku zná, hned člověku chytí ruku semo tamo tyto bouličky rozestírá a tře, až se ztratí, při tom stírání je bolest veliká, nápotom ho natřese a člověk je uzdraven, jinak kdyby to neučinil, dostal by horečku (hlavničku, horkou nemoc) a šel by k otcům na věčnost.

Bříza, strom můří. Čarodějnice, můry atd. chodějí na týž strom v březnu sáli. Kdo nemocen je a Můra naň chodí, taký člověk odesílá tuto svou nemoc Můru nebo Můruku toho člověka na břízu, aby ji šla sáti t. j. pro tuto nemoc je šťáva břízová velice zdrava. Bříza velká podá šťávy za noc 4 neb 5 mázů této své šťávy a za celý měsíc vědro. Staří Cechové ji sobě do nádob nachytali. Nechali ji vykysati a mívali ji na březových lesích třeba 4, 5, 6 sudů v sklepě uložených, kterou na místě jiných nápojů pili. Rusíni v Haliči (Galicii) po dnešní den v březnu sobě této šťávy na několik sudů na celý rok nachytají a místo vodky (horilky) ji pijou a jsou při ni zdrávi. Tak mně vypravoval U. August Julius Maj, finanční rada, který mezi Rusíny v Žalkvi několik let ouřadoval 1844 až do r. 1848.

Beer, učitel židovský na Praze v židovském městě osvícený muž ; Židé ho nenáviděli i při Arcikonsistoři pražské žalovali, že se podle židovského Talmudu neřídí a nespravuje, učení židovské pověr zavrhuje, ani že na prsech svých desatera Jehovy nenosí. On židům veřejně při ža-lobném slaní u přítomnosti konsist. rad ono Desatero na sobě okázal, rozepna se, řka : Tu je vidět Vaši lež hanebnou. Konsistorialové se smáli, židům domluvili, aby se neopovažovali budoucně křivé věci udávati. Týž muž Beer mnohé bludy a chyby židovského Talmudu pt. panu kanovníkům zvláště p. Neumanovi a Lugrovi vypravoval : V Praze že jsou židovky, jenž byly v Hamburce křesťankami před 30 lety, jenž se za příčinou bohactví dali požidovčit tyto Němkyně okolo Hamburku. Vyznaly proti vší zapovědí před Rabiny v Synagogách v tajnosti thoru, zákon Mojžíšův a křesťanství zapovrhli a zapřeli a potom se dali s Židy odati a z toho místa se odalily, aby nebyly prozrazeny tyto křesťanky. Týž Beer vypravoval, že za slav. paměti Marie Teresie císařovny jeden křesťan z Boleslavská mlad. dal se obřezati, a stal se židem ; však když se to kněžské a světské Právo dozvědělo, byl týž křesťan na hranici ohnivé upálen a dva židé, kteří ho k tomu měli, poučili a přivedli, byli za živa kolem lámáni, po vyšetření právním. Sdělil p. kan. Luger.

Bohounice neb Bohunice, vps pod Krutou vsí na Kouřimsku, v které Kovaříka, hejtmana lupičů, chytili před lety, když tu V. Krolmus starožitnosti kopal, o tom jsem se zde od lidí vše dozvěděl.

Betlémský kostel, v němž mistr Jan Hus kázával za svých dnů, stával na tom místě, kde nyní vysoký dům čísl. d. 254-1. na betlémském pláce stojí, je u něho pumpa, kterou se voda dobrá pumpuje z bývalé studně, jenž v ní voda svěcená bývala ku pokřestění dětí. Týž


Předchozí   Následující