Předchozí 0238 Následující
str. 231

uhrazla, začala sa modliť: Očenášíčku, pro Boha fa prosím, na nebesíčku! a utékia do kuchyně, a ti za ňú, tož ju až vřed zaťáí.563)

A dysi na prostředním šeňku jak tam na jednoho dotypali,564) tož ten to doma nevídal, vyskočíi na stůl a dáí sa zpívat: »Dož ochrany Nejvyššího.«

Ja, to byl Hrna z Hovězí tušim. Veť oni aj nedy byli až nešikovní, ti čerti.

Všecko to tak zahýňá. Včil už ani máje nestavjajú. Majů zakázané, nide nic brať. Dyby uťal nede jedlicu a proneslo sa to, tož ho zavřu.

A tož v horách přeca dřeva ubývá hledači na to. Sak včil kupí dřevo zač chce, do tom rozumí. Ti Židé aj podplatili hajné, aby hřiby ze starých stromů odlúpali a na mladé přibili, aby dřevo laciňéj dostali a mohli na to ustřkat, že je darební, pravil Křúpata.

A tož k nám zas přiďte, volala565) Křúpalka, dyž tetka odchodiia. Tak člověka rozeberete. Vet je ně lepší bez medecíny.

Plivník v Blátově na Ceskobroclsku.

Podává J. Hedrlín-Satalický.

Stará Jeřábkova byla zlá bába a říkali o ní, že má v chalupě plivníka. Starý byl v polích na panském hlídačem a proto snad měli obilí dost. Ale ve vsi říkali, že to proto že tam plivník se usadil. To je takové urousané, strhané, hubené, belhavó kuřátko, jež pořád vypadá jako za-moklé a jako v dešti píská. Prý u Jeřábků ho měli za pecí a zimomřivě tam hekávalo a nahekalo vždycky kolik měr obilí, jež bába sbírala a do pytle sypala. Bylo to prý za dveřmi slyšet, jak se tam šustí a přesejpá a jak plivník píská.

A říká se, kdo má plivníka, že to pro hospodářství dobře, ale že člověk propadává duší peklu, že si zlý duch pro takového člověka přijde. A toho se Jeřábkova bála. Chtěla plivníka vyhnat, ale prý se nedal, každou noc za pecí tak pískal a štrachal a očka mu tmou svítila. Chytit se nedal, mizel pod rukou a potom se každý bál po něm sáhnout, to prý by si strašně zle člověk udělal. Trápilo to bábu a usmyslila si, když není jiné pomoci, že prodá chalupu, a také ano. Ale to nejde jen tak, plivník neopustí a vytrvá vše, dokud duše nepropadne, a tak se ho Jeřábkovi už nezbavili. Chalupa prodána, až naloženo a jedou jinam a stará už si v duchu libuje, že bude od šotka pokoj, co se tu zrovna na cestě na konci vsi do polí ozve šeplavě: »Tak še tu mějte dobře, už še jinam štěhujem.« Byl to plivník, jenž když promluví, tak vždycky šeplavě. Toho prý se nejde zbavit, tak jako ne zlého svědomí.


563) začala jí lomcovati padoucnice. 564) doráželi. 556) Voiať užívá se místo zváti. Volali ho, aby šél s němá obědvat.

Předchozí   Následující