Předchozí 0252 Následující
str. 245

Zařízení zámožné české domácnosíi kolem r. 1500.

Sděluje Václav Schulz.

Ze se v Pražských domácnostech ku konci 15. a v 16. století nacházela šatů, nádobí a skvostů rozmanitých hojnost nemalá, jest všeobecně známo. Zdá se mi však, že dům Hanuše Pehma, který na Hradě Pražském se nalézal a od Jana Řepy z Neveklova a na Tloskově panu Petrovi z Rožmberka prodán byl, v té příčině daleko nad jiné domy vynikal. Představu o bohatém jeho zařízení a klenotech v něm chovaných učiníme si, přečteme-li si dva půhony ze d. 10. a 11. února 1524 na listě D. 4 v Registrech půhonných soudu komorního z let 1522 —1524, které se nyní v archivu Musea království Českého pod sig. IV. 19 nacházejí. Jeden půhon týká se domu, druhý jeho zařízení. Podávám je zde pro příklad ve znění doslovném.

1. Anna starší z Hostouně pohání Jana Řepy z Neveklova a na Tloskově. Viniti ho chce z toho, že jest se jí v duom uvázal na Hradě Pražském ležící, kterýž jest prodal panu Petrovi starému z Rožmbergka nebožtíkovi, zač mu se zdálo a líbilo ; kterýžto duom na ni připadl spolu s bratřími a sestrami vlastními jejími tehdáž let nemajícími, tím domem s nedílnými po někdy Hanušovi Pehmovi, dědu jich po mateři, kdež jest dotčená Anna ten duom držeti měla do leth bratří a sester svých již jmenovaných po smrti mateře své Dorothy podle práva i podle příbuzenství jakožto najstarší a nedielná dědička domu toho spolu s bratřími a sestrami svými leth nemajícími. Kdež sobě pokládá dotčená Anna toho domu nedržení v těch letech 600 kop grošuov českých. Actum feria IV. die Scolastice (d 10. února) anno 1524.

2 Táž Anna pohání téhož Jana Řepy oc. Viniti ho chce z toho, že jí dílu spravedlivého dáti nechce těch svrchkuo, kteréž zuostaly po někdy Dorotě, mateři její, kteréžto svrchky on Jan Řepa k sobě přijal, je rozprodal a některé i rozdal, a to zejména z těchto: z osmi koflíků velikých pozlacených a na každém víko, ze dvú koflíkuo malých stříbrných, ze dvú číší stříbrných, jedna menší a druhá větší, z 6 ciešek stříbrných, že jedny do druhých vcházely, z 17 lžic dutých stříbrných, ze 40 lžic Hadrových s držadly stříbrnými pozlacenými a na 10 byla nepozla-cená držadla, z šalu stříbrného pozlaceného, ze 3 pasuo stříbrných pozlacených, z váčku zlatohlavového s perlovými knoflíky, a z nožů v stříbrných nožnicích pozlacených, z tašvice s perlovými slovy, z druhého měšce zlatohlavového zeleného s perlovými knoflíky, z tašvice druhé též s perlovými slovy, z nožuov s hlavami stříbrnými a nožnice na nich, na tré bylo stříbro, z jiných pasuo, u kterýchž měšce damaškové a tašvice aksamitové a nože u každého s stříbrem, ze dvú tkanic zlatohlavových dlúhých též s nákončími a přezkami stříbrnými, ze trojího tovaryšstva stříbrného pozlaceného, z zápony jedné s rubínem a s perlami a s jiným drahým


Předchozí   Následující