Předchozí 0254 Následující
str. 247

Lidový lék proti vrozeném souchotinám.

(Z horní Oravy na Slovensku.)

Podává Růžena Ráthová.

Mojej matky sestra žila v manželstve velmi pěkně, aj tak trochu v rozkoši, dosť bohato. A tak na starosť, keď už bola starša a do padesát rokou tahala, děvaty raz zastupila do ťahotnosti. Tak ju jej muž opustil, ba aj druhé ženy mal. Ona to začula a tak sa utrápila, usuzovala, že upadla do suchot. A v tom to dětiatko na svět vydala. Vtedy, keď ju moja mama přišla navštívit, vtedy tak povedala: »Iď, ty darobniea, to som ja za těba malá to dětiatko,« a moja mama jej povedala: »No, len sestřičko, už to len odplekaj,1) ja si to vězněm!« Lebo moja mama malá len dvoje dětí. Aj tak sa stalo. Bolo to začiatkom decembra, keď tomu dieťaťu dva roky bolo, vtedy mamina sestra zomie-rala. Keď mama bola pri jej smrtelnej posteli a keď viděla, že idě zo-mierat,2) tedy sa jej pýtala: »Sestřička, komu tie děti něháš?« A ona povedala: »Tie viačše Pánu Bohu do rúk a to malinko tebe, lebo som ho za těba malá.« Tak zme si hu aji vzali, len bola velmi biedna, že sa v suchotách narodila a to mléko cicala. Dvojročná bola a z jedneho rífa3) zme jej šaty ušili. Vyprávala pěkně, ale nechodila, tak bola slabuňká.

Tak matka sa pytala susedy, čo my máme začat s tým dieťaťom. Radila, aby zme hu kúpali v takom kúpeli: Vypýtali zme z děvati domou muky, ale musia byť to také domy, čo majú tako měna dievča v dorne, jak sa to dieta volalo, a sice u nás Karolina. Z tej muky urobili zme jeden veliký bugel,4) a to zme dali variť do velkého hrnea. A potom sa ta voda dala vystydnut, tak čo bola už dobrá na kúpel. Vtedy zme to dieta pretiahli prez ten bugel od hlavičky dolu, jedna zme držala bugel, a dve ho pretiahovaly. V tej vodě zme dieta okúpaly a bugel zme potom zanesly na križné cesty hodiť. Druhé kúpele bolo viac rázy s mačkom, čo bola mačička. Tá mačička tak vyschla, že ona od teho zdechla, ale dieta sa potom nabralo. Keď málo tri roky, z priatělov nik ho němohol poznať, tako bolo hodno.« (Z Námestova.)

Lid si rozpráví o vinohradech.

Zapsala Augusta Šebestová (Kobylí, Morava).

1. Letos se nedostáném tak honem do vinohradů, to už nebude postnica (první kopačka ve vinohradě před velkonocemi), to bude hodula. — Co je to hodula? — No to dyž sú práce opozditý, alebo se někdo s kopačku odtahuje (odkládá ji z nedbalosti) a kope až okolo jarních


1) odkoj 2) srv. aller mourir. 3) lokte. 4) věnec z těsta.

Předchozí   Následující