Předchozí 0261 Následující
str. 254

síte ukojili, a pochopitelně zpěváku vyložiti, jaké písně vlastně hledále. Toto vysvětlení konáte téměř u každého zpěváka znova, a může se říci, že kolik zpěváků v místě navšlívíte, tolikrát jste své vysvětlení opakovali. Z mnohých příčin líčíme zde jenom jednu stránku sběratelských trudů, druhou musíme ponechati důvtipu čtenáře. Pokládáme toto jednání s lidem za nejtěžší stránku sběratelské činnosti. Přihodí se, že zpěvák neb zpěvačka není doma, že sobě nemůže na písně vzpomenouti, tu nezbývá nic jiného, než vypraviti se k němu znova po druhé, po třeli. Jestli jste zpěváka připravili konečně tak daleko, že jest ochoten zpívati, čeká vás nové překvapení, opásejte se Jobovou trpělivostí, neboť uslyšíte nejdříve všecky kramářské písně, které váš zpěvák zná. G. Holas.

* Modlitba, když se dobytek žene na pastvu, tak se říkati má tolo: »Když já vás koliv obrátím, aby byli tvého hlasu poslušní a pásli se v tichosti, já vás dobytečku ženu pod stín Ježíše Krista, pod celý kůr andělský, abyste nii byli tak jako kůr andělský, abyste mi byli tak jako zástup s tolik tisíc jdoucího. Trojice svatá, Kristus nazaretský, král židovský, nápis tento vítězství budiž ochránce toho stáda. Bůh Otec f. Bůh Syn f a Bůh Duch Svatý f. Až na věky věkův. Amen.« — (Jiná). »Abyste byly tak čistý, jako byl Pán Ježíš, když od Jana Křtitele pokřtěn byl. K tomu mi dopomáhej atd.     Jos. Fiedler.

Česká literatura lidovědná za rok 1902.

Píše Ferdinand Pátek.

Langová A : Kováři v lidovém podání na Velvarsku (Č. L XI. 1902. 266.) — LemingerO.: Staročeské písně havířské. (Tamtéž, 345.)—Lwber Ed.: Pověsti o Libuši. (Tamtéž, 477.) — Lounský A. M.: České národní hry. (Pokladnice mládeže sv. 85. 1902.)

M. J.: Peklo. (Č. L. XI. 1902. 303.) — Mančal J. J.: Prostonárodní podání Zálesáků o domácích zvířatech. (Nár. Sbor. VIII. 1902. 117.) — Markovičová L'.: Naše děti. (Sbor. mus. spol. slov. VII. 1, 59) — Mer-hout C: »Mistr ostrého meče«. (Č. L. XI. 1902. 447.) — Milota J.: Posměšné novodobé písně o »necařkách« a »koštišfářích«. (Tamtéž 338.)

— Milota J.: Říkání žáků o sv. Řehoři. (Tamtéž, 406.) — Mikolášek V.: Jihočeské pověsti. (Tamtéž, 383) — Mottl J.: O hadu se zlatou korunkou. (Tamtéž, 421.)

Nedoma J.: Spor o meze a přísaha v hrobě. (Tamtéž, 236.) — Nováček V. J. Dr.: Jak staří nezdárné děti vydédili. (Tamtéž, 314)

Obrtel Fr.: Hančlovský samouk Konstantin. (Selský archiv I 1902. č. 1.) — Osečanský V.: Dvě pověsti o přenesení kostelů. (C. L. XI. 485)

— Týž: O Svatojanských proudech. (Tamtéž, 420.) — Týž: O Vaňouru neboli >Čertovu zubu«. (Tamtéž 294.)


Předchozí   Následující