Předchozí 0269 Následující
str. 262

V. Krolmusa Slovník obyčejů, pověstí, pověr, zábav a slavností lidu českého.

Podává Dr. Čeněk Zibrt.

Bílá paní jinak Berchta, bohyně štědrá, ta prý se ukazuje v Jindř. Hradci a hradech uroz. panů z růže (Rožmberků). Viz Lumír 1851.

Bodlák šedivý na vinicích roste, lid zove ho také Cartus Benedict, má dlouhé velké listy a dlouhé bodáky, dobrý na rány, žlutě kvete.

B u d e č. Jordan slově potok a háj pod bývalým Budčem, do kterého z Kovar, z Kolce, Zákolan atd. na jahody chodějí; patrný důkaz, že se i zde obřad pravoslavný po slovansku (?) vykonával. Podlaz slově rokel pod Budčem, kterou se jde od Kolce k Holubicům. Tejnice, veska v údolí pod Budčem, v níž sv. Lidmila se sv. Václavem prý dle pověsti přebývala. Zde se i kámen veliký ukazuje, naň sv. Václav chodě do Budce do školy a na procházku prý odpočívával, známku na něm hlavy, rukou, nohou atd. pozůstavil.

Bílá paní v Selčanech u muk Božích mezi dvěma horami se v noci ukazuje, chodí prostovlasá bíle přistrojena a černý pes, kolik lidí se tu postrašilo.

Baby hledání čili hra na bábu. Okolo Pelhřimova na Sylvestra večer před Novým rokem hudebníci a hosté z daleka se sejdou v hostinci večer, krčmář uschová bábu čili babovku na skrytém místě, aby se hned nenalezla. Hudci sednou za stůl a hosté se postaví do kola a hostinský vystoupí uprostřed nich řka: »Nyní se bude Baba hledat.« Hudci začnou hrát a hosté se po hostinci rozejdou a hledají ustrčenou Bábu. Jeden na právo a druhý na levo, na vše strany. Krčmář sedí u hudců a pozoruje, který host se blíží k Bábě, čerstvěji se hraje a jak se od ní vzdaluje, opět zdlouhavěji se hrá. Nyní z hostů neví žádný, který z nich jest týž nejbližší host u Báby, když jsou na všech stranách rozešli hosté. Který ji najde, je králem, pánem babovky, hosté, mužští a ženské, mládenci a panny jdou mu vstříc, přejou zdraví, štěstí, dlouhý věk atd. a nesou mu novou babovku (starý rok s novým budou babovky snad vyznamenávati), posadějí ho jako pana za stůl přistrojený, pokrmy a nápojem naplněný. Hosté okolo něho, mládenci a panny sedějí. Na stole babovky, jablka, ořechy, víno, pivo atd hodujou a zpívají při hudbě až do půl noci. Sdělil Rabouský Čechomil malíř.

Blaník hora (vlastně dvě hory vedle sebe), na nich Hýkálek lesní duch hejkává.

Botič (snad od Budy, Bodič) jinak vinný potok slově, že mezi vinicemi až do Vltavy pod Vyšehrad se vylévá, on svůj počátek má ve Všechromech (Všechromy) vsi, ze sklepa Součka sedláka třemi prameny vyřinuje, tato ves leží nad Říčany.


Předchozí   Následující