Předchozí 0270 Následující
str. 263

B o h u t í n. V Bohutíně na návsi v Prachensku vykopaly se popelnice atd.

Běla Hrubá na Boleslavsku pod Ostelbergem na potoku Vrch Běly, která Běla (bohyně živelní vody bílé plodící, jako Libuša, bohyně krásné, libé, labné polohy) z podhory této vybíhá a u Malé Běly do Jizery se vylévá. Polohy okolo Hrubé Běly nad potokem: Bily, Holoubkov, mlýn, zde živý pramen u mlejna pod Táborem. Pod Panínským dvorem, živý pramen sv. Jana. V prosebních dnech se světí atd., zde za pohanství 3 děvy kněžky Ladě obětovaly. Dvůr Panínský jim patříval. Ve Vančurově rokli lesem porostlé živý pramen se též nalézá, zde prý strašívá jako u sv. Jana na cestě z Běly do Plužni u lesa atd. U Melišku, statek nad Podolí. Joklova rokel, která do koňského dolu sbíhá, zde prý také straší. Psi zde slyšeti štěkati, hony slyšeti, bouřiti, stříleti, křičeti, hulákati. Na Šibencích uBěly na Ostelbergu; též u Táboru a na Hořče pálejí čarodějnice v noci lidé. Nebožtík měšťan Bělský Brož byl prý čertu zapsán, měl Raráška, který mu přes noc, co sobě žádal, nejvíce peníze nosil; jako f mlynář Humrovský Václ. Kitpal, jenž 42 let svého věku počítal. Pravítko (Pravíta) Bůžka měl r. 1800, vypravovali mi (V. Krolmusovi) lidé okolní tisíckráte, i od svého -j- otce Václava a ujce f Jana Krolmusa to slejchával. Na cestě z Běly ke Kuřivodám v prostřed cesty křížové jest červený kříž, říká se u červeného kříže, aby prý zde nestrašilo. — Kumer Z Vísky lupič. Z Běly na cestě k Maršoví ve oboře zvířecí za lávkou je křížová cesta z Nové hospody do Březinky a z Běly do Březovic je obraz sv. Trojice na stromě, říkáme »u sv. Trojice«, od ní asi 1/3 hod. dále k Maršoví je na borovici pod Štědrou polohou sv. Jan, říkáme »u Obrázku sv. Jana«. Pod touto borovicí jeden lupič měl (Kumer z Březovic) kasu s penězi zakopanou. Jistý voják, když stál u toho zloděje stráž uvězněného, jemuž týž strážník vždy něco k jídlu poskytl, pravil Kumer, zloděj uvězněný: že se mu chce také odměniti, aby šel do toho lesa Valdštejnského pod obrázek sv. Jana, tam že nalezne kasu s penězi, až přijde na dovolenou domu. On učinil tak a nalezna peníze a díru pozůstavil posud otevřenou, Kumer lupič z Vísky opět peníze v baráku ve Voknách pod okny zakopané měl, nalezly se, když Okna ves vyhořela.

Bohyně slovanská z bronzu nalezena v Blaževicích, jako kudla velká. Levou rukou ratolestí přikrývá se a pravou má na životě položenou. Chová se v letohrádku u Drážďan v Museum v zahradě královské, v Museum starožitnin. Bůže přes 1/4 lokte velkosti hrubé z červené hlíny robené vendické. V tomto Museum se 6 oltaříčků zamikacích nalézá s nápisy dokola kyrilicou (glagol,) popsanými. Perun Perkun v Buděšíně při základu kostelního 8 střev, v hloubce bronzový nalezen, obličej má starostlivý a hněvivý stařec, vlasy, kadeř zakrouzlované, postřižené až na šíj sahající, v pravé ruce má pochodeň hořící, v levé klín hromův, dole podstavek. Dietrich biskup Budišínský ho dostal, který se v Drážďanech zdržuje. Voj. Svoboda sdělil.

Betlem, v němž Mistr Jan Hus kázával na Betlémském plácku (hřbitově), nyní tam dům 255.-I., vedle Kopřivového domu č. 254.-1., patří nyní úředníku od navikace r. 1846.


Předchozí   Následující