Předchozí 0276 Následující
str. 269

porazila nůši a pryč (t. j. byla to čarodějnice v žábu proměněna). Druhy den k večeru opět dával pozor, když žena jeho dojila, v tom přijda černý kocour do chlíva zamkna dveře, kocoura chytil do pytle a tlouk mu holí přes pazoury a potlučeného vyhodil ven, druhý den slyšel, že čarodějnice celé prsty potlučené měla a více mu neškodila. Petera, učitel, sdělil.

O sázení stromků na obecních půdách ženichy za císaře Josefa II.

Podává Jos. F. Král.

Obec Domašín (okres Rychnov n. Kn.) domáhala se r. 1867 u okres, soudu v Rychnově n. Kn. přiznání vlastnictví pozemků č. p. 425 a/b, 456 a/b a 1203, jež se prostírají od obce Domašínské až k podstránskému mlýnu kolem polí k panské stráni. Na té(o obecní půdě nasázeli již za panování císaře Josefa II. někdejší držitelé usedlostí č p. 4, 7, 8, 9, 10, 11, 13 v Domašíně stromky, a to ne ku svému, nýbrž k obecnímu užitku.

Z těchto gruntovníků, jakožto v obci nejzámožnějších, téměř vždy býval přednosta (starosta) volen a ten prý také obyčejně svůj vlastní prospěch nad prospěch obce kladl. Tak se stalo, že gruntovníci tito nejen brali po dlouhá léta ze stromů těch užilek, ale i dotyčné pozemky si osvojovati počali a konečně i pasení dobytka spolusousedům tam zakazovali.

Toť prastará, obyčejná kapitola z našeho venkova. Takých sporů odehrálo se před lety v našich obcích mnoho a neposkytli bychom vypsáním všech důkazů přednosty obce Domašína o právu vlastnickém obce k půdě té čtenáři Č. Lidu nic nového.

Vyjímáme toliko zajímavé svědectví dvou chalupníků, »že byl první Václav Hlavsa, který na pozemcích těch 9 stromků vysázel za času císaře Josefa II., poněvadž zvykem bylo, aby každý ženich, jak se praví, dle rozkazu císaře Josefa II. vysázel několik stromků na obecních pozemcích, aby tak tyto zvelebeny byly.«

Že za císařovny Marie Teresie pilně se toho dbalo, aby hojně stromoví sázeno bylo, je známo. I zajímalo mne proto nemálo, zda i odjinud je něco známo o tomto »zvyku« z rozkazu prý císaře Josefa II.

V okolí Vamberka nalezl jsem stopy toho pouze ve vsi Sopotnici (u Potenštejna n. Orl.). Tam dosud viděti o samotě v polích stojící staré hrušně a jabloně, o nichž vypravuje lid, že sázeli je ženichové za císaře Josefa II. Ale zvláštností zde je to, že mnoho mezi nimi pláňat. Tím by ovšem byly půdy malého zvelebení došly.*)


*) Sdělil p. Frant. Boháč, stavitel ve Vamberce (rodák sopotnický)

Předchozí   Následující