Předchozí 0327 Následující
str. 320

Studie V. Smutného o charakteru polabského lidového stavitelství.

(S 2 vyobrazeními.)

Ředitel měšť. škol v Sadské p. Václav Smutný je čtenářům Českého Lidu (zejména starších ročníků) dobrý známý. Vedle J. Kouly, J. Prouska, Fr. J. Hrušky, Ferd. Velce a K. Rozuma vyniká jako znamenitý znalec lidového umění oeského, lidového řemesla. Vzácné porozumění, důkladné odborné vzdělání, technická dovednost při kresbě spojuje


Tesařské ozdobné dílo z Kostelní Lhoty. 1. Lomenice, 3. makovičky, i. okénka. Kreslil Václav Smutný.

se u něho se vzornou pílí a uměleckým vkusem V Hrnčířově výborně řízeném Věstníku (Rozhledy historické, topografické, statistické, národopisné, školské po Poděbradsku a sousedních okresech) uveřejňuje nyní svoje studie o lidovém stavitelství,*) provázeje poučným, stručným úvodem sličné a názorné obrázky, jež laskavě zapůjčilo prostřednictvím p. F. J. Čeéetky museum v Poděbradech. Znakem lidových staveb českých — píše V. Smutný — je užití dřeva za stavivo a ozdobnost, a tento znak mají i naše stavby lidové na Polabí. Sice nikoli v konturách, jež spočívají na prvku tak prostinkém — přímce vodorovné, ale v podrobnostech, jež jeví propracovanost a krásu i zručnost stavitelskou.

*) Vyšla jako otisk pěkná knížka: O charakteru polabského lidového stavitelství, v Nymburce, 1902, nákladem F. Hrnčíře (v Nymburce).


Předchozí   Následující