Předchozí 0379 Následující
str. 372

Co bylo řečeno o Středohoří, týče se i staveb v krajině kolem Žatce, Kadaně atd., jež jsou mi známy ze stručného popisu v díle >Die österr.-ungar. Monarchie in Wort und Bild. Böhmen. 1. Abth. 514. Hrazené zdi spočívají také na kamenných podezdívkách a vykazují ponejvíce jednoduchou kostru (viz tamtéž vyobr. z Kadaně) právě tak jako na Slansku; v Chebsku barvili dřevěnou konstrukci na hnědo neb na červeno, aby se lišila od bíle natřené stěny. U nás tak činiti nemuseli, jelikož přirozená červená barva hlíny lepenicové účinně a malebně se odráží od hnědých trámů celé vazby. Tím si lze také vysvětliti, že tento druh staveb selských nemá žádných zdobností; hledělo se tu hlavně na praktičnost, pevnost a láci.

Jak z toho ze všeho vidno, zaujímaly české lepenicové stavby celou čtvrtinu země, totiž severozápadní Čechy. Porovnávajíce všecky německé způsoby staveb a štítů, můžeme směle tvrditi, že tento způsob, jaký se na Slansku u lepenicových staveb vyskytuje, jest svérázný, typický. Německé štíty vyznamenávají se neobyčejnou poměrnou výškou a hustým rozčlánkováním polí, rozdělených ponejvíce kolmými a vodorovnými trámci, vyplněnými cihlami. Při domu německém jest karakteristikou přečnívání jednotlivých pater. Na základě těchto porovnání lze s určitostí odmítnouti tvrzení, že lepenicový způsob staveb přenesen byl k nám z Němec.

Lidová architektura česká má značnou zajímavost nejen ze stanoviska kulturně historického, ale jest i bohatým zdrojem původních rázovitých forem. Jiní národové dovedli svérázný lidový sloh stavební zachovati a moderním požadavkům přizpůsobiti, u nás nevšímáme si nijak vzácných, původních vzorů našeho lidového stavitelství. Ač nemají lepe-niee nijakou bohatou výzdobu jako malebné lomenice turnovských dřevěných staveb, jež dají se výhodně použiti na sloh český, moderně komponovaný, přec možno vzíti je za základ a upotřebiti vazby jich vyplněné


i od cizinců jako zvláštnost česká přisouzený. Viz „Das deutsche und das slavische Wohnhaus in Böhmen" von B. Grueber. Mittheil, d. Ver. f. Gesch, d. Deutschen in Böhmen 1870, kde na str. 214 praví: „Der vermischte Block und Pfahlwandbau mit mittelsteilen Dach gehört dem Osten des Landes an und hat längs der schlesisch-mährischen Grenze eine solche Vollendung gewonnen, dass die in jenen Gegenden vorkommenden Wohnhäuser ebenbürtig den Schweizerbauten zur Seite gestellt werden dürfen. Diese Bauart ist eine ausschliesslich slavische." Tímtéž způsobem stavěno bylo ve středověku, jak nám dokazuje vyobrazeni ve Velislavově bibli, chované v knihovně Lobkovické v Praze, pocházející z konce XIII. neb •t počátku XIV. věku, Obrázek, nejstarší to snad vyobrazení českého města, představuje hořící město Sodomu se dvěma srubovými domy v popředí, užší stranou, čelem, k ulici obrácené. Proto neprávem tvrdí K Bahm (Zur Entwickelung des slavischen Speichers. Globus LXXVII), když nejen sýpky české, ale i slavonské (str. 353), ba i ruské (str 355) prohlašuje za stavby vzniklé vlivem německým. Kromě Lipperta považuje i Joh. Haudeck, beze všeho odůvodnění, v článku »Des deutsche Bauernhaus des Elbthales unterhalb Leitmeritz" (Zeitschrift für österr. Volkskunde IV. 1898. G5-79) dřevěné stavby od Litoměřic k Ústí, tu a tam se nalézající, za starý německý selský dům.

Předchozí   Následující