Předchozí 0442 Následující
str. 435

čepičkou na hlavě a měl voba šosy kabátu pěkně na drnu rozestřeny. Šli tamtady dvakrát, ani se ho nevšimli, mysleli, že to ňáký vandrňák Ale když ho viděli po třetí z dálky, nedala jim mladá krev dobře dělat: >Dáme mu něco na památka!« A ten nejkurážnější holí mužíka napálil. Ale to se neptejte, v patách byl za nimi, jak by koně hnal. Chlapci přiběhli domů celí vyjevení. Bejvávalo za starejch časů moc strašidel a vodní muži byli nejhorší. Ale vod tý doby, co chodí kněz s velebnou svátostí do polí, strašidla přestala. Tak mi to říkávala má nebožka matka. — Vypravovala 771etá Josefa Majerová z Dražně.

Československá lidověda v cizích časopisech.

Podává Dr. Čeněk Zibrt.

V referátech o literatuře odborné podával jsem ob čas zprávy o článcích v cizích časopisech, pokud se týkaly studia lidu československého. Přes to, že jsem se snažil pravidelně všecky články tohoto druhu v Českém Lidu zaznamenati, mnoho mi uniklo. Náhradou za to bych rád nyní v Českém Lidu podal přehled všeho, co cizí časopisy uveřejnily v oboru studia lidovědy československé. Proberu časopisy všecky, všecky ročníky, a z nich pro budoucí paměf a pro příští práce vyberu vše, co souvisí s lidovědou československou. Volím pro ušetření místa formu nejstručnější, jsa vedle toho ochoten podati každému, koho by snad článek některý dále zajímal, bližší zprávy a podrobnosti.

1.

»Zeitschrift für Volkskunde.« herausg. von E Veckenstedt. Bohemioa z obsahu: I. Leipzig 1889. E. Veckenstedt: »Rübezahl« strany 1-18, 41-72. — R. Kaindl: »Sagen und Märchen aus Ostgalizien und der Bukovina«, č. 6. »Der versunkene Meierhof« str. 80, ö. 7. »Der Brunnen und die drei Tannen« str. 80 1 (slovenské). — — II. Leipzig 1890. F. Branky: Ein papiernes Wiegenband als Brautgeschenk. Ein kleiner Beitrag zu den Hochzeitsgebräuchen im Sudetenlande str. 70-74. — W. Tille, Zwei böhmische Märchen (1. Vom verstellten Narren strany 67-70, 2. Die englische Prinzessin Afanasie str. 107-115). — W. Tille, referát: Staročeské výroční obyčeje, pověry, slavnosti, zábavy prostonárodní, pokud o nich vypravují písemné památky až po náš věk. Příspěvek ke kulturním dějinám čes. sepsal č. Zíbrt, str. 165-6. — — III. Leipzig 1891 E. Veckenstedt: Wendische Sagen der Niederlausitz, str. 18-20, 58-61, 97-8, 137-8, 182-3, 215-7, 262-3. — W. Tille, Der Traum von dem Schatz auf der Brücke, str. 132-6. — Schwela-Schorbus: Die »grosse« wendische Hochzeit (Ta welika szerbska szwaijzba), str. 346-8,


Předchozí   Následující