Předchozí 0444 Následující
str. 437

Zažehnávání nemocí, kouzel a bouřlivého povětří.

Podává V. Hrabě.

Panímáma Z. v Telči na Moravě je známá zaříkávačka nemocí. Za-říkala prý již tak mnohý neduh svých sousedů a zachránila jim říkáním svým nejedno dobytče. Ráda vypravuje případy, kde se jí (ovšem náhodou) neduh podaMo vyléčiti, ač omlouvá své »umění« vždy slovy : »Zaříkám jen slovem Bjžím, nezaklínám. Jedině Bůh může pomoci od nemoci.« Má li se zaříkávání setkati s účinkem, nutno prý jej předsevzíti v době, »když jde měsíc dolů«. Jiné pravidlo její, »jak dlouho nemoc roste, tak d ouho jde dolů«, může býti také vhodnou výmluvou při nezdařeném zaříkávání.

Při zaříkávání dělá tři kříže nid ranou neb bolestivým místem a odříkává tuto modlitbu: »Ve jménu Boha Otce + Syna + i Ducha svatého +. S Pánem Ježíšsm Kristem, s milou Matičkou Boží přispěj nám ku pomoci. Nerosť znamení, jako nerostlo kamení od Synáčka Božího narození. K tomu nám dopomáhej Bůh Otec + Syu + i Duch sv. +, Panna Maria, všichni svatí.« Totéž opakuje třikráte. Slova »Amen« vysloví pouze než jednou a to až při posledním odříkávání, má-li zaříkávání prospěti. Posléze doporučuje nemocnému pomodliti se třikráte některou modlitbu. Při některých nemocech jmenuje tuto, ku př.: »Nerosť nádní kost, jako nerostlo kamení . . .«

Při dobytčích nemocech používá rovněž třikráte a způsobem jako u předchozího následujícího říkání: »Ve jménu . . . Uřknul-li tě muž: požehnej tě Bůh Otec; uřknula-li těžena: požehnej tě Matka Boží; uřknuMi tě mládenec: požehnej tě Syn Boží; uřknula-li tě panna: požehnej tě P. Maria. K tomu dopomáhej ...» Amen opět až ku konci.

Od této stařenky zaříkávačky vypůjčil jsem se starou modlitební knížečku, obsahující kromě jiných také modlitby ku zažehnáváni bouřlivého počasí, různých kouzel a čar, jakož i některých nemocí. Stařenka chová modlitby ve velké vážnosti a nerada jen půjčuje je ze svého domova; tvrdí, že mají prý té kouzelné moci, ubrániti stavení, v němž se nalézají, před ohněm neb jinou nehodou. Její d^d zažehnal čtením z této knihy kdysi krupobití ze svých pozemků, a tak. zaohránil celou úrodu, ač okolní vesměs byla zničena.

Modlitby jsou malého úhledného formátku, na způsob t. z/. Kley-chových špalíčků; tištěny byly v Berlíně bez udání letopočtu, snad as před 100—150 lety. Stránky nejsou číslovány, pouze dole nalézáme obvyklou jindy signaturu písmenkovou A až 13; jest tudíž všech listů 67. Modlitbv rozděleny jsou ve 4 samostatné oddíly s ná--l titulky: 1. Oběť před Bohem, 2. Pobožný a dobře skušený S. Požehnání na vodě a na zemi proti všem nepřátelům jak v bitvách tak na cestách [Z] Rozličných pobožných a horlivých kněh vybrané (arch C), 3. Duchovní štít pro duši, i pro tělo v nebezpečenství vždy za dobré při sobě nosit atd.


Předchozí   Následující