Předchozí 0456 Následující
str. 449

Dávání či strojení věnce na Solnokralovicku a Ledečsku.

Pise Jan Valchář.

Ke či. R. Chaloupky: »Věšení věnců na Dolnokralovicku« (G. L. XII. 360.) dovoluji si připomenouti, že zvyk tento nelze výhradně jako zvláště význačný přisvojiti Dolnokralovicku. Znám jest nejen tam, nýbrž i na sousedním Ledečsku a Kutnohorsku, a to v samém jádru okresu u Kutné Hory v Sedlci, Kaňku, Malině atd. Že i v ostatních krajinách vlasli naší zvyk tento není neznám, mohli by asi přečetní spolupracovníci »C. L « doložiti.

Na týden asi, než se »věnec strojí« čili »před věnečkem«, dohodnou se děvčata mezi sebou, kdy, kde a se kterým mládencem budou »dáv;it věnec«. V Kožlé na př. dává se věnec každoročně v pondělí svatodušní. Mimo čas třeba dojednati se též o hostinci, kam věnec dáván bude. Bý-vajíť v obcích pravidlem hosp >dy dvě, jež nalézají se v opačných částech vesnice, a zvány jsou odtud »hořejší« a »dolejší«. Každá mívá své hosty a přívržence, kteří obyčejně z osobních, obecních, ano i příbuzenských ohledů na sebe často více méně nevrazí. Omladina naše však v zábavě nezná nepřátelské čáry; prostě při své slavnosti hostince střídá Jednou strojí se věnec »nahoře«, podruhé »doule«. Dále si zvolí pořadatelky mládence, na kterém se požaduje, aby byl »vejkotnej«, t. j. měl dobrou vyřídilku a znal hojně pěkných a vtipných »vinčů«. Dále vyberou si družičky (1—4). Dývajíť to (nečiní-li škola překážek) dívky školní; není-li těchto, přiberou se družičky mladší nebo někde též starší. Z těchto jedna naučí se »vinčům«, které přednese u kříže a hostince. Dále smluví se s muzikanty obnos, jenž se řídí výší příspěvků, které děvčata mezi sebou • na věnec« seberou, a dobou, kdy chtějí míti hudebníky pro sebe vyhrazeny. Mimo muzikanty platí též dívky pivo, jež dají muzikantům a mládenci, jakož i zapraví též poplatek za přebarvení plechového věnce, nebo též koupí nový, jenž se dává na hospodu. Odlud správné lidové úsloví »dávat věnec«. Mimo věnec uvijí též jiný z květin lučních a za-I,radních, který zavěsí se na kříž nebo v kapličce na návsi.

V ustanovený den sejdou se dívky, družičky a mládenec odpoledne u jedné z družek. Tam složí každá příspěvek, bud" korunu nebo i více. Domácí panna uctí přítomné kořalkou. Zatím sejdou se muzikanti v hospodě, kde se věnec strojí, čekajíce tam, až pro ně přijde posel. Tu seřadí


Předchozí   Následující