Předchozí 0481 Následující
str. 474

Rozprávečky z Bošáckej

Poznačil Joz. L. Holuby.

1. Škráteli. Jeden paholek mal Škrátka, a nemohél sa ho nijako strásci. Len ráz príšél do domu Žid, čo skupúvá staré háby. Paholek za-krúeil Škrátka do kabáta, a ponúkel ten kabát Židovi na predaj. Žid kabát kupil, lebo ho dostal lacino. Žid s batožkom kračal domom, natěšený, že ho tak lacino dostal. Keď už bol Žídák v šírém poli, zavolal z nose Škrátek: »Abrahámko, už som tvój, a ty můj!« Žid sa ozieral okolo seba, lebo sa nazdával, že to volachto naňho žartom pokřikuje; ale keď nikoho nevidzel, prišél naňho strach. O chvíPu Škrátek zas zavolal: »Abrahámko, už som tvOj, a ty moj!« Žídák sa rozbehél aj s nošú k Váhu, aby ju tam zatopil. Keď nosu se Škrátkom uhodzíl do Váhu, dal sa do běhu, čo mu nohy stačily, aby ho Škrátek nedohonil; ale věru Škrátek mu bol za patami, a povolával za ním: »Abrahámko, ale utékáme!« A keď Žid, celý udychčaný, dobehél domom, už tam na peci sedzel Škrátek, a smál sa mu: »Abrahámko, ale sme utékali!« A tak sa Žid nemohél: Škrátka strásci až do smrči.

2. Podgivný lacinák (latinák). Bol jeden pyšný selťák, který ne-scel mať ze svůj ho syna zas len selPáka, ale ho scel dat! vyučíť na pána. Vystrojil ho teda na učenie do škol, dal mu honne *) peňazí a prikazuval mu: «Len sa mi, synku, dobré uč, abys nemosel tak ťažko robiť, jako já, ale aby sa stal z teba pán.« Syn sa rozlúčil s occom, sl'ubuval, že sa bude pilno učiř, aby z něho bol pán, a aby aj otec mal z nebo radost', — a prehodzil batožek se šatami, slaninu a kubáskámi2) cez pleco, rezko vykročil z domu, aby došel do večera do města, dze to tá lacínská škola bola. Tam sa představil, a keď ho profesoři trošku vy-egzamenuvali z toho, čomu se bol v dzedzinskej škole naučil: zapísali ho za žáka lacinskej školy. Zakáť mu slanina, kubásky a peňáze trvaly, už len jakosí chodzil do tej školy, a veselo sa mu žilo; keď ale prišél na konec kubáskám a peňázom: sebral šaty do uzlíka, ušel ze školy, a utékal, kadě 1'ahčie, domom, aby sa otcovi pochválil, že sa toho už tol'ko naučil, čo mu dostačí na pána.

Len to mu ida cestu v hlavě vrtalo: čo odpovie otcovi, keď sa ho bude pýtať: »No ukaž, synku, čomus sa naučil, a čo všetko vieš?« V tom sa na cosi potkél na cestě, a keď sa podzíval, čo mu to do nohy zavad-zilo, vidzel, že je to kus ulomenéj pily. »Už to mám!« rékel náš lacinák, »toto bude po lacinsky pilicus*. Jak kráčal dál, zazřel na cestě kus starej, ulomenéj laty. »Dobré je —« rékel, »toto bude po lacinsky la-ticus«. A len si jenno 3) po druhém odriekal: >pilicus, laticus, — ^ pi-licus, laticus«. 0 chvil'u zas zavadzil nohů do čohosi na cestě, a keď sa pon nohy4) podzíval, zazřel tam kus starej sáry.5) »Aj to sa mi zejde,«


1) hodně. — 2) klobáskami. — 3) jedno. — 4) pod nohy. — 5) holenky z boty.

Předchozí   Následující