Předchozí 0032 Následující
str. 23

u Místku. Ondráš měl rád šenkýřovu dceru Dorotu. Juráš však velmi žárlil. Když Ondráš s Dorotou tančil, vyrval Juráš On-drášovi obušek z ruky a mrštil ho do hlavy. Ondráš klesl mrtev. Jiná pověst vypravuje, že Juráš Ondráše zabil vlastním obuškem až v lese, kdež Ondráš po tanci si chtěl odpočinouti a usnul. Vždy prý mu to sliboval, čemuž vždy Ondráš se jen smál. Juráš pak šel do Frýdku oznámit, že Ondráše zabil. Žádal milost a dukáty. Vše obdržel. Ondrášovo tělo pak bylo rozsekáno a na topolech rozvěšeno na postrach zbojníkům, kteří nectí vrchnosti. Lid oplakával Ondráše. Nepovažoval ho za loupežníka, nýbrž za svého největšího dobrodince. Juráš pak došel také odplaty. Pokračoval v loupežení. Byl chycen a ve Frýdku ještě s jinými pověšen.


Ondráš zbojník zabit od druha Juráše r. 1715. Vyobrazení v měst. radnici v Příbore.

Obrázek náš na str. 23, podle originálu chovaného na radnici

v Příbore, znázorňuje okamžik, jak Ondráš od svého kamaráda byl zabit. Krvácí na hlavé. Podle obrázku vražda stala se v přírodě. Zajímá nás nejvíce kroj obou. Na hlavě klobouk se stříškou rozdělenou, dýnko žlutým páskem spoutané, košile se širokými rukávy a žlutým lemováním, spodky upjaté, barvy červené, se žlutým šněrováním, na rameně halenu. V pochvě opasku nůž, za opaskem dvě pistole, na pleci puška samopalka, v ruce obušek.

Bývalý dřevěný kostelík na „Orebě" u Třebechovic.

Podává Dr. Ant. Podlaha

(Se 2 vyobr.)

Na návrší zvaném »Oreb« u Třebechovic vystavěn byl roku 1508 dřevěný kostelík Božího těla.*) Na počátku minulého století, r. 1826, byla svatyňka tato zDořena a na jejím místě nový zděný kostelík vystavěn, jenž roku 1835 byl dokončen. Vyobrazení původní dřevěné stavby se


*) Sehaller, Topographie XV, 175; Sommer, Böhmen IV, 371.

Předchozí   Následující