Předchozí 0034 Následující
str. 25

strany jižní chová se v nynějším kostelíku; dle něho zhotovil K. Liebscher kresbu svou v Ottových »Čechách« díl V. str. 191, a dle ní zase pořízena reprodukce v Ottově >Slovníku naučném« díl VI. na příloze >České stavby II.«

V bohatých sbírkách rytin a kreseb, chovaných v knihovně strahovské, nalézají se dvě kresby, jež r. 1819 zhotovil kapitulár strahovský Hugo Sýkora, obratný kreslíř a malíř.

Obě kresby jsou provedeny na půlarších satinovaného papíru psacího (formátu 38 5X24 cm.), jehož okraje jsou pomačkané a potrhané.


Obr. 2. Bývalý dřevěný kostelík na „Orehě" u Třebechovic r. 1819. (Pohled se strany jižní.)

Jedna z nich jest provedena velice pěkně tuší; obrysy provedeny pérem, stínování štětcem (viz reprodukci na str. 24). Předvádí nám. bývalý kostelík se strany severní. Pod výkresem jest nápis: »Ecclesia Smi Corporis Christi in monte Oreb prope Altopontem delineata die 20. Sept. 1819«. Druhá kresba jest pouhý tužkový náčrt, a znázorňuje kostelík ten se strany jižní (viz reprodukci na str. 25) Pod ní jest pérem napsáno: »Eine hölzerne Kirche auf dem Berge Oreb (auch Winice genannt) bey Hohenbruck (Třebechovice), gezeichnet den 20ten Septemb. 1819«.

Obě tyto kresby podávají nám dobrý názor o zajímavé této stavbě. Byla to stavba roubená. Loď byla půdorysu obdélníkového a neveliké výšky. Kryta byla střechou sedlovou, jejíž šikmé rovné strany dole v tupém


Předchozí   Následující