Předchozí 0035 Následující
str. 26

úiilu poněkud byly zalomeny. Kryt byl šindelový. Uprostřed slemene střechy čněla malá, prkny obitá polygonální vížka krytá jehlancovou stříškou s křížem na špici. Loď osvětlena byla okny s obou stran*); na straně severní i jižní bylo po dvou oknech obdélníkových, z nichž okno blíže vchodu bylo umístěno výše — patrně prot^, že v těchto místech byla kruchta. Vchody byly dva. Jeden, velice nízký, vedl se strany západní; byl rovněž obdélníkový, s rovným nadpražím. Před ním nalézal se dosti prostranný, ale nízký přístřešek, spočívající na dřevěných sloupech, z nichž nahoře proti sobě vybíhaly šikmé podpěry, nesoucí trámovou konstrukci střechy. Vysoká šindelová střecha přístřešku zabíhá z větší části do svislé průčelní stěny lodi; toliko jen nejhořejší část zasahuje do její střechy. Druhý vchod vedl do lodi se strany jižní; byl rovněž obdélníkový s rovným nadpražím, ale vyšší Před ním byl přístřešek spočívající na šesti dřevěných sloupech, z nichž nahoře vybíhaly dřevěné šikmé podpěry k vodorovnému trámoví střechy.

Presbytář byl značné užší nežli loď, ale téměř téže výšky s ní; zakončen byl třemi stranami polygonu. Střecha jeho, rovněž šindelová, zasahovala na straně západní do střechy lodí jsouc téměř o polovic nižší. Presbytář osvětlen byl v každém z obou rovnoběžných boků jedním oknem rovněž obdélníkovým. Veškerá okna zasklena byla skelnými kolečky olovem spolu spojenými.

V průčelí kostela spatřujeme v hořejší čtvrtině kolmé stěny šikmý malý přístřešek, jekož účelem patrně bylo odváděti dešťovou vodu od základů.

Opodál kostela ke straně severovýchodní stála zvonice, rovněž dřevěná. Byla půdorysu čtvercového; stěny její, prkny obité, nestály kolmo, nýbrž byly značné šikmo vzhůru nakloněny. Rozdělena byla ve dvě patra, z nichž hořejší bylo značně užší a od dolejšího odděleno šikmou stříškou kolkolem obíhající. V přízemí byl se strany jižní vchod; v patře pak bylo na každé straně po dvou malých okénkách. Střecha věže měla podobu čtyřbokého jehlanu při základně poněkud rozšířeného.

Starodávný nábytek lidový.

Kresli prof. Karel Rozum.

(Se 2 vyobr.)

1. Postel »s nebesama« z roku 1800, nyní majetek musea Podřipského v Roudnici, náležela V. Mouchovi z Černěvse.

2. Stůl a židle z téže výbavy; náležely Ant. Mouchovi z Čer-něvse. Nyní rovněž v museu v Roudnicí.


*) Zpravidla mívaly dřevěné kostelíky okna toliko po jedné straně a to na té, která méně vydána byla dešťům. Srovn článek Edv Sochora v díle „Národopisná výstava českosiovanská v Praze 1895“ str. 144.

Předchozí   Následující