Předchozí 0039 Následující
str. 30

Slovenské kroje a typy

Píěe Dr. Čeněk Zibrt.

(S 5 vyobraz.)

Dodatkem ke článku Fr. Kretze podáváme několik vyobrazení slovenských krojů a typů. Vylíčil dojmy z výletu do »kraje drále-nického«, v měsíečku Čaci. Vyobrazení č. 2. na str. 31 podává názor o chalupě tamější, jak o její prostém zařízení Fr. Kretz vypravuje. Drá-teníka, jenž se z Gace vypravil do světa, znázorňuje vyobraz, č. 1. na str. 30.

Jak se živí ve světě ubozí Slováci, poučuje skupina č. 3. na str. 32. Dole drátuje hrnce drotár. Nahoře odpočívají po cestě sklář, hledající, kde by »obloky«, rozbitá okna, spravil, a sklenka r, roznášející sklenice a nádobí skleněné. Handrár z Trenčanské stolice oznamuje píšťalou, že sbírá hadry, kupuje. Novou modu do starodávného kroje slovenského zanáší klobukár, lákaje moderními »slamáky«, a má dobrý odbyt.

Život na salaši a baču, jenž s věrným strážcem psem pase ovce, zobrazil Stan. Hudeček na str. 35 (vyobr. é. 5.).

Kroje slovenské, mužské i ženské, popsali již důkladně v českém Lidu Jan Koula, J. Kl-vaňa a Dr. Frant. Pastrnek. Jejich stesk, jak se v poslední době šmahem starobylý kroj kazí a hatí, znešvařuje, pokud se týče názvosloví, látky, střihu i výzdoby, potvrzuje vyobrazení č. 4. na str. 33, kdež kroje ženské z Trenčínska, od Prešova a od Šťávnice, novodobé, liší se novým charakterem od primitivního úboru dívek a žen slovenských, jak je čtenář Českého Lidu zná zvláště z Koulových fotografií a kreseb.

Upozorňujeme zároveň na pěknou knihu o Slovensku, kterou vydal známý pěstitel vzájemnosti československé K a r e 1 Kálal pod názvem »Na krásném Slovensku«, zdobenou těmito obrázky, ve Vilímkově Knihovně mládeže dospívající. Vítáme tento soubor statí o přírodě a lidu na Slovensku z péra předního znalce jakožto zdařilý pokus, aby se naše mládež vedle všei-h indiánských a nevím jakých povídek seznámila s krajem a životem slovenským, tak blízkým a přece jen poměrně málo známým. Není to však kniha pouze pro mládež; neodloží jí nikdo, dokud ji dokonce nedočte. Spisovateli se podařilo upoutati pozornost čtoucího příjemným, srdečným a dojímavým slohem, pro-


Č. 1. Drátenik z Čace.


Předchozí   Následující