Předchozí 0100 Následující
str. 92

* Zašehnávání vymknuté žíly. Zažehnávačka držíc nit v ústech a prstech levé ruky a sliníc ji prsty pravé ruky, říká: »Když byl Pán Ježíš na světě, jel na koníčku, sv. Petr na oslíčku. Petře, pojed! Pane, nemohu. N. N. (poví se jméno nemocného), vymknul si (pojmenuje se noha nebo ruka). Petře, říkej tato slova: Stup oud do oudu, kloub do kloubu, maso do masa, krev do krve, žíla do žíly jako Duch sv. do Panny Mario, jež Krista Pána porodila. Bůh Otec •)• Syn f Duch sv., amen.« Nasliněnou nití obváže se pak porouchaný oud. (Chotěbořsko.)

Jindř. Bačovsky.

@NZ@Časové zprávy

* Přednášky o kulturní historii na česle universitě Dra. Č. Zí-brta v zimním semestru 1903—4: 1. Kulturní historie všeobecná. II. Středověk (2 hod). — 2. Dějiny knihtiskařství po stránce kulturně-histo-rické (1 hod.).

* Zajímavá přísaha znalců u starodávného hřigr. Soudní komise z Milevska ohledávala zásoby hlíny v osamělé cihelně nedaleko Hrejkovic. Přibraní znalci měli potvrditi pod přísahou své výpovědi, týkající se zásob hlíny a ceny její. Protože v cihelně nebylo žádného krucifixu, odebrala se celá soudní komise k nedalekému, starodávnému kamennému kříži, jakých v okolí milevském z dob husitských nachází se tu v polích hojnost, přineseny dvě svíce, jež rozlámaný a rozděleny mezi účastníky komise, a tak pod širým nebem v neobvyklé scenerii vykonána přísaha znalců.

(Národní Listy 1903, odp. č. 61.)


Předchozí   Následující