Předchozí 0147 Následující
str. 139

@NZ@Časové zprávy

* Přípitek sv. Václava sv. Michalu. Dne 12. listopadu 1903 předložil Dr. C. Zíbrt srovnávací studii prof. Jana Soukupa z Plzně o připíjeni světcům, zvláště o připitku sv. Michalu v legendách svatováclavských. Rozpravy účastnili se pak Monsig. F. Lehner, prof. Dři Jos. Kalousek, V. Mourek a jiní. Studie Soukupova tiskne se nákladem Král. G. Spol. nauk do Věstníka za rok 1903.

* f Dr. Vilém Hein zemřel ve Vídni 19. listopadu 1903. Zesnulý badatel vydal řadu článků národopisných. V dějinách českého národopisu zasluhuje čestné vzpomínky jeho činnost v době výstavek náro opisných před Národopisnou výstavou, zvláště na Moravě. Jezdil všude, podával zprávy do cizích listů odborných, nestranně, s upřímným zájmem pro lidovědu českou. Českému Lidu od začátku byl nakloněn a s redaktorem udržoval přátelské styky, i osvědčoval vzájemnou pomoc při pracích vědeckých.

@NZ@Otázky a odpovědi

* Dět->7cé počítadlo: „En. ten, týna, sourahi dýna," kdo zná z čtenářů a v jaké podobě?    J V. S 1 á d e k.
* Názvy jídel: bacán, toč, mochura, rozpíčcJc, komu jsou známy a jak se upravují?    V. Fabian.

* Potopené zvony. Kde jsou známy pověsti o nich? Dr. J. H

* Vlčí jámy. Pověsti o nich?    J. S.
* „Obrovy hroby." Kde se tak říká a jaké pověsti?, historický podklad fvaly)?    K. G.

* Krolmusova sbírka. (J. K.) Jak se dívá redaktor G. Lidu na tulo sbírku, vyložil hned v úvodě k článku. Zajímavé jsou a charakteristické pro buditelské snažení vlastenců tehdejších dohady kněze Krolmusa o domnělém podložení světců a obřadů křesťanských místo staroslovanského bájesloví. Krolirras tu nezná mezí a o překot násilím všude by rád dokázal existenci staroslovanských bohů, obětišť a svatých pramenů atd. Vedle toho však materiál sebraný z ústního podání od Krolmusa v prvních letech věku XIX., očištěný od plev, všelijakých osohníchl ibůstek jeho. nemůže se prohlašovati úplně za bezcenný.


Předchozí   Následující