Předchozí 0181 Následující
str. 173

Zaříkávání „na všechny nemoci".

Sebral Josef Košfál.

Neví-li zažehnávačka, jaká nemoc člověka sužuje, užívá formule za-říkací >na všechny nemoci«; zaříkávání se děje tři dni před úplňkem.

Bolesti zažehnává takto: »Ve jménu Boha Otce! Zažehnávám vás, všechny bolesti; děte tam — kam vás posílá Pán Bůh sám: na pusty, hora, mezi kopce, trniny a »studniny«; tam se množte, tam se prašte a tomu tělu pokoj dejte!« Potom udělá nemocnému tři kříže, modlí se třikrát »Otčenáš«, »Zdrávas« a »Věřím v Boha« a naposledy dodá amen. (Novy B y d.ž o v.)

Při zažehnávám' různých neduhův užívá zažehnávačka této formule: »Pane Bože všemohoucí, já po tvý božsky milosti zažehnávám bolest v hlavě, v krku, v rukách, nohách, hřbetu. Prosím Otce, svatou Trojici, aby mně byla »nápomocnicí«, aby z toho těla bolest vyletěla. Děte dva svaty na horu Olivetskou, vemte tam beránka z vlny (sic!), z révy vína, z olivy oleje a setřete tím toho těla bolesti. Vodo, vodice, dobrá pomocnice, ať bolest přestane — a zdraví nastane!« Dopomáhejte mně k tomu Bůh Otec, Bůh Syn a Bůh Duch svaty amen. (Novy Bydžov.)

Všeliké znamení se zaříkává tímto způsobem: »Šel Kristus Pán přes hory, nese na sobě těžkej kříž. Potkal muže umrlýho, měl tváře měděny a srdce kamenný. Tak tě odříkám a odsílám na skály, na lesy, na moře, ať tomuto N. (jméno křestní) znamení neroste! Samo se's udělalo, samo se ztrať! Ve jménu + Otce, + Syna, + Ducha svatého.« To opakuj po třikrát a naposledy dolož amen. (Lužec.)

Na všechny nemoci: »Zažehnávám vás, nemoce, skrze všechny znameni a kopce, skrze Boha živýho, v Betlémě narozenyho, v Jordáně pokřtěnýho, v Jeruzalémě umučenýho: Děte na hory, lesy, kopce, skály, na hloží, trní! Máte tam tři studnice, v jedny medu, v druhy jedu a v třetí krve. Tam pité a hodujte, tomu tělu pokoj dejte, a víc (sic!) se nevracejte! K tomu mně dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn a Bůh Duch svatý amen.« (Starý Bydžov.)

Nezná-li zažehnávačka, co nemocnému chybí, řiká takto: »Ve jménu Otce, Syna i Ducha svatýho! Začínám žehnati, Boha Otce, Boha Syna, Boha Ducha vzývati: Oustřele, růže, nátko, sošky,*) nálevky, všecky znamení a neduhy, děte na skály, na hory! Máte tam tři studnice, v jedny vody, v druhy krve, v třetí písku. Tam se vody nastřebejte, písku na-zobejfe, krví se obmejte a tomu tělu pokoj dejte! K tomu dopomáhej + Otec, + Syn, +Duch svatý!« To se opakuje třikrále, naposled se řekne amen. (Zachrášťany.)


*) Sošky ~ boule „vyvalené" ~ vyvinuté.

Předchozí   Následující