Předchozí 0197 Následující
str. 189

@NZ@Časové zprávy

* Osobní. Spolupracovník náš, Dr. V. J. Nováček, byl jmenován ředitelem král. zemského archivu v Praze. — Redaktor Českého Lidu, univ. prof. Dr. Čeněk Zíbrt, byl jmenován bibliothekářem Musea království Českého v Praze. — Spolupracovník náš docent Dr. Václav Von-drak, assistent dvorní knihovny ve Vídni, byl jmenován mimořádným professorem slavistiky ha universitě vídeňské.

@NZ@Směs

* O podvasek nevěstin. V obci Dol. Kamenici zachovávají o veselkách starý- zvyk, že dostane se hochům od nevěsty podrážku, který se rozřeže na drobné kousky a jako stužka připevní na kabát. Těchto dnů mělo zámožnější děvče ze statku svatbu; po návratu z kostela k svatební hostině dala nevěsta pestře vyšívaný podvazek mládenci, aby ho rozřezal a rozdal mezi hochy a děvčata pro štěstí. Mezi podarovanými strhla se před statkem o kousky podvazku z prvu žertovná hádka, později po nějakém důkladnějším šťouchnutí i rvačka, takže ve chvíli udě-šení svatebčané vyběhli ven ze statku, podívat se, kdo to ruší svatební veselí. Venku byla hotová šarvátka mezi hochy. Asi na tři se nedostalo a ti se porvali s bohatšími; když konečně starší je od sebe dostali, shledáno, že selský synek Fišera má přeraženou ruku a na zádech ze tří míst krvácí. Po lékařské pomoci byl ponechán v domácím ošetřování a po pachatelích se pátrá. Ale Fišerovi zůstane na boj o nevěstin podvazek trochu drahá upomínka. (Nár. Listy 1903, č. 54.)

* Z tajemné knihy pohodného Růžičky. Aby krávy nekulhaly. Na velký pátek vař vejce do dne, než slunce vyjde, v cibulových slupkách a v té vodě smáčej chleba a dej každé sníst — Pro lišej člověku. Vezmi olšových šišek a stluč na prášek a vezmi za dvě lžíce nového másla a dej ten prach do toho másla, na rendlíku zvař a potom to proceď skrze tenký šátek a bude z toho masť a maž. Tak přejde. — Jinak: Vezmi míšeňský jabko třeba shnilé, oloupej, vezmi jeleního loje, krumšpátu a zvař to na rendlíku. Bude mast — Když má člověk bradavice a prosil by tě, abys mu od nich pomohl, tedy se na ně nedívej, jen se ho zeptej, jsou-li od narození, a když on ti poví, že nejsou, tedy vezmi kosinku z husy nepotřebovanou, a jdi k němu a jak je uvidíš, tak tou kosinkou mu je stírej dolů a sejdou všechny. — Pro nátku proválenou. Vezmi svatojanské kvítí a nadělej prášku z toho kvítí, pryskyřice, nového másla a voště dej do toho, směs to dohromady, bude z toho masť. Zahojíš za týden.

Alfred Těsnohlídek.


Předchozí   Následující