Předchozí 0223 Následující
str. 215

jděte do vody. K tomu mi dopomáhej Bůh«, a to říkej třikráte až po třetí řekni amen.

Dělání pro ouřk dobytku voda. Tak si napal uhlí a naber si do hrnku vody a řekni: >Dělám tobě vodo po Pánu Bohu, Panence Boží, po Všech svatých, jako byl Pán Kristus křlěn, prodán a ukřižován byl v Jerusalemu; k tomu mně dopomáhej . . . (třetí úhel) na věky požehnaný.« A třikrát tak říkat musíš a po třetí řekni Amen. Tak hodíš do ní 9 uhlů; pak udělej ze slámy víšek a vobmej dobytek na kříž. Ta voda, co ti zbyde, vlej jim ji do uší; tak uhlídáš, že dobytku spomoženo bude ode vší nemoci.

Dělám vodu pro užitek kravám. Tak si dělej a říkej: »Dej Pán Bůh dobrýtro, vodičko, vodičko, Krista Pána Křtitelníčko, ty hledíš do nebe, Pán Ježíš do tebe. Poslala mne Panna Maria k Tobě, nabral jsem ji mému užitku dobytku. Pane Bože, ráčiž dáti spoříček, Panny Marii škopíček, v kterém svýho synáčka umejvala. Utíkejte se pod plášť Panny Marie pod ochranu nebeskou. K tomu mně dopomáhej . . .« Třikrát tak říkej a po třetí řekni Amen. Pak tu vodu dej kravám vypít; s vostatní krávy vomej na kříž. Tak zvíš, že krávy užitek mít budou.

Fotografie ve službách lidovědy.

(S 8 vyobrazeními.)

Z dalších zásilek od laskavých přátel českého Lidu vybíráme pro toto číslo: 1. Kroj slováckých děvčat z Hroznové Lhoty, 2. Slovácký šohaj z Dubňan od Hodonína. 3. Děvčata hanácká z Vyškovská. 4. Hanácké děvče od Olomouce. 5. Vdaná žena z Derfle u Uher. Hradiště. 6. Džbán cechu soustružnického z Morkovic z r. 1787. 7. Džbán cechu tkalcovského ze Švabenic na Moravě, zvaný »Marek«. 8. Hanácký dědeček od Kroměříže. O keramice i o krojích a typech hanáckých a slováckých bylo již v Českém Lidu tak často a důkladně psáno, že není potřeba k zdařilým obrázkům dalšího ještě popisného textu. Viz str. 216—224.

R.

V. Krolmusa Slovník obyčejů, pověstí, pověr, zábav a slavností lidu českého.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

Jména spotvořená česká. Kačerovský se psali Katšehe-rovský. — Důvěrný, Duvernoi. — Nebe, Nebel. — Soukup. Saukopf. — Hnát, Houd. — Pokorný, Bock-horny. — Háj, Hain. — Veselý, Veslej. — Holej, Holý, Holai, Holaj. — Kroj, Krais. — Lesník, Lessing. — Sklo,


Předchozí   Následující